Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

”Det finns ju ett liv även efter idrottskarriären”

2014-01-17 08:00

Markus Johansson fascinerades över hur läkemedel verkar på kroppen och drömde om att studera medicin. Han är också en av Sveriges bästa släggkastare. På Idrottsgalan var han en av 55 idrottare som fick ta emot på Riksidrottsförbundets och Svenska spels elitidrottstipendium. Nu kan han ägna sig åt båda sina karriärer fullt ut.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Allt började med halsfluss och feber i 14-årsåldern. Markus Johansson fick äta medicin och sjukdomen försvann lika fort som den hade kommit. Det skulle bli startskottet för ett livslångt intresse för läkemedel och deras effekter på mänskokroppen.

Idag är Markus Johansson 23 år gammal och en av Sveriges bästa släggkastare. Han är inne på tredje året på apotekarlinjen. I måndags fick han, tillsammans med 54 andra studerande elitidrottare, ta emot Riksidrottsförbundets och Svenska spels elitidrottstipendium på Idrottsgalan i Globen.

– Stipendiet kommer att underlätta på alla plan. Jag behöver inte ta ett sommarjobb, kan fokusera på träningen, få ordentlig återhämtning mellan passen och åka på fler tävlingar, säger Markus Johansson.

Förra säsongen fick Markus Johansson stanna i Sverige nästan hela sommaren. Han tränar vanligtvis runt 20 timmar i veckan och berättar att han också, av praktiska skäl, fick lägga om sin träning och körde styrkepassen före kastträningen.

– Det var bara att göra det bästa av situationen, men det var inte optimalt. Men den stora grejen är ändå att kunna åka utomlands och mäta sig med den internationella konkurrensen, säger han.

I skolan har han också haft fullt upp. Målet med den fem år långa utbildningen är att så småningom ge sig in i forskarvärlden. Just nu är det idrotten som har högsta prioritet, men Markus Johansson menar att pluggandet har varit väldigt nyttig även för hans idrottsutveckling.

– Jag har alltid velat ha något vid sidan av, något som är stimulerande även för hjärnan. Det blir mycket träning och kan vara skönt att komma bort en stund. Om det går dåligt med någon av delarna under en period, till exempel om jag skulle bli skadad, har jag skolan kvar.

Markus Johansson är en av 55 elitidrottsstipendiater från 34 olika specialidrottsförbund som får ett extra stöd för att balansera studier med idrott på elitnivå. Det är många som söker stipendiet och han förstår varför.

– Det finns ju ett liv även efter idrottskarriären.


 

Fakta om elitidrottsstipendiaterna 2013/2014


- Stipendiet gäller från 1 oktober 2013 till 30 september 2014.

- Det är ett stöd på 40 000 kronor fördelat på två utbetalningar. För att uppfylla kriterierna måste stipendiaten uppvisa intyg från skolan med skolans stämpel, resultatintyg/studieintyg och registreringsintyg.

- Alla stipendiater får möjlighet att gå på idrottsgalan i januari.

- Stipendiaterna får också möjlighet att närvara på två läger.

Elitidrottsstipendiet är en del av RF:s elitidrottsstöd till specialförbunden. Det innebär att de sökande, som ska bedriva studier på minst halvfart, prioriteras av respektive förbund

Läs mer om Elitidrott och utbildning.

BB140113NL119

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss