Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Ulf Nygren

Enad idrott krävde svar från politiker i Västerås

2014-04-29 10:45

Idrotten bjöd in till seminarium för att få svar på vad politikerna vill med idrotten i Västerås. Partiernas löften varierade men att satsningar på barn- och unga, spontanidrott och idrottshallar är det viktigaste för Västerås var däremot alla överens om.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Idrottens förutsättningar och behov varierar runt om i landet. I Västerås har Idrottsalliansen under många år träffat politikerna för regelbundna samtal kring frågor som är viktigast lokalt. I år var det första gången som alla åtta partier i fullmäktige bjöds in till ett seminarium som hölls den 24 april. Fokus var att få en tydlig bild på vad politikerna vill med idrotten i Västerås.

–    Vi vill se en egen idrottsnämnd och förvaltning i kommunen och inte ha både kultur och idrott som idag. För oss är det också viktigt att föra fram vikten av att idrotten får vara med och bidra med den kunskap vi har när anläggningar planeras, förklarar Jan Carlsson, ordförande i Västerås Idrottsallians.

Idrotten fick under mötet flera besked från partierna. Socialdemokraterna lovade ny idrottsförvaltning och nämnd. Andra partier kunde tänka sig att tillsätta personer med idrottskompetens i befintlig nämnd. Diskussioner fördes också om hur driften ska skötas av anläggningar och om behov av nya anläggningar.

Även om Västerås Idrottsallians gärna sett ännu mer konkreta svar är Jan Carlsson nöjd med mötet. Diskussionerna var livliga och kunde mycket väl ha pågått längre.

–    Det händer ändå en hel del i Västerås kring idrotten och bland annat har Karl-Erik Eckermark  och Curt Lundmark drivit frågan om marknadsstöd under en längre tid. Nu har vi fått två miljoner kronor i marknadsstöd för elitlagen. Det är nya pengar och en trend som visar förståelse för att idrotten har stor betydelse på flera områden, förklarar han.

Målet för Västerås Idrottsallians på längre sikt är inte att bara lyfta idrottens valfrågor utan att också vara mer delaktiga i kommunens planering av nya anläggningar. Målet är att arbeta för ett bättre samarbete mellan idrotten och kommunen.

–    Det är positivt att vi får ett nytt badhus med hopptorn vilket är beslutat. Vår nya handbollsarena dremot byggdes både för handboll och för evenemang. Läktarna är placerad på kortsidorna för att kunna fungera bättre vid evenemang. Men det har sedan visat sig att akustiken inte är bra. Kommunen försökte tillgodose flera behov samtidigt utan att låta oss vara tillräckligt delaktiga och resultatet blev inte riktigt bra för någon, säger Jan Carlsson.

Jan Carlsson betonar vikten av att idrotten också rannsakar sig själva och ser vad som kan göras bättre inom den egna verksamheten.

–    Vi idrottsledare kan behöva skärpa till oss. Samhället ändrar sig och vi behöver ta tag i och utbilda oss för att bli bättre på att ta hand om alla som vill idrotta så de känner sig välkomna och så att de som redan är aktiva inte slutar. Det kan handla om allt från ledarskap till bättre kunskap om barn och ungdomar som kommer som flyktingar. Kunskapen ska bidra till att vi ska kunna ta emot alla på bästa sätt, förklarar Jan Carlsson.


Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss