Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

En fotboll för alla ger bättre resultat

2014-08-01 07:35

Ledare från FC Barcelona har visat intresse för hennes arbete och internationell media är nyfikna. För Sofia B. Karlsson är målet att få förståelse för att framgångar kommer först när miljön för idrott är så trygg att hela spelaren är välkommen oavsett vardag utanför fotbollen.
  • Skapad: 01 AUG 2014 07:35
Ungdomsidrott

Sofia B. Karlsson gestikulerar och berättar engagerat om sitt arbete inom AIK med projektet Fotboll för alla. Hon är sociolog med idrottsbakgrund både inom fotboll och tennis. Fotboll för alla stöttar tränare och föreningar att bli medvetna om och ifrågasätta de normer som finns i föreningen och i början av juni tilldelades Sofia B. Karlsson pris av Stockholmsalliansen (AIK, Djurgårdens IF, och Hammarby IF) för sitt arbete.

– Främsta fokus är arbete med värdegrunderna med ledare i föreningen och då främst män, eftersom det är en majoritet som är män och manligheten som är normen, förklarar hon.

Fem filmer har producerats. De fokuserar på agerande från spelare och ledare i omklädningsrum, styrelserum eller på fotbollsplanen. Filmerna är tänkta som grund för diskussion och dialog med hjälp av utbildningsmaterial om heteronormer, vithet och jämställdhet.

– Det har varit viktigt att lyfta kunskapen om transpersoner. Här är rädslan från föreningarna större än när det gäller homosexualitet på grund av mindre kunskap. Steget att förstå och diskutera transfrågor har legat längre bort för många, förklarar Sofia B. Karlsson.

I en av filmerna kommer en av killarna i ett pojklag ut som homosexuell i omklädningsrummet och frågor kring händelsen som väcks är:
Vem har ansvar för att skapa en miljö där alla kan känna sig trygga att berätta om sig själva, om sin vardag?

Hur skapar vi inom idrotten öppna miljöer och bryter normer kring grabbighet i omklädningsrum? Vilka ord använder vi som vuxna ledare när vi ställer frågor till spelare, frågar vad de gjort i helgen med mera?

– Vi kallar det för mikrohandlingar. Det gäller inte att förändra hela föreningen utan att titta på det man redan gör för att se hur några få ord kan bli inkluderande och bryta den norm som finns istället för att stereotypt fortsätta i samma hjulspår som tidigare, förklarar Sofia B. Karlsson.

Hon lyfter också frågan om fotbollstjejer får träna att gå på kropp och spela fysiskt som killar eller är tränarna mindre benägna att lära tjejerna det spelet? Får inte tjejer samma verktyg som killar ger man dem inte heller samma förutsättningar att lyckas konstaterar hon.

– Jag är övertygad om att vi idag missar talanger för att de inte känner sig välkomna inom fotbollen men också att de som är en del av fotbollen inte ges bästa möjlighet att utvecklas. Det är en tydlig koppling mellan fotbollens kärna och hur vi mår. För att nå bästa resultat krävs att miljön runt idrotten är trygg. Att spelare ska kunna berätta vad de gjorde i helgen oavsett vad de gjort och med vem och att de ska kunna ta med sig sin partner eller sina båda mammor. Inte förrän hela spelaren är välkommen och trygg kan de prestera som bäst. Den största utmaningen är just att förstå att de här delarna hänger ihop. Inkluderar vi fler höjer vi kvaliteten.

Och även om fokus är att öka kunskapen bland ledare i föreningen är det också viktigt vilka signaler föreningen sänder till omgivningen menar Sofia B. Karlsson och poängterar vikten av att föreningarnas styrelser blir mer jämlika.

– Valberedningen i föreningen behöver bredda rekryteringsbasen och se över vilka normer de behöver bryta för att skapa rätt förutsättningar, förklarar hon.

Sofia B. Karlsson deltar flitigt under Stockholm Pride som deltagare vid seminarier för att berätta om arbetet i AIK. Hon är också inbjuden av Svenska Institutet för att träffa journalister från Georgien, Ukraina, Sydafrika, Vietnam, Mexico, Kosovo, Albanien och Turkiet.

– Ledare från FC Barcelona har också visat intresse. De såg våra filmer under turneringen Lennart Johansson Trophy. De arbetar inte aktivt med de här frågorna och undrade hur vi i AIK gjorde. Det säger en del om fotbollen och visar att vi har väldigt lika utmaningar framöver men det händer mycket positivt och det finns ett stort engagemang så jag känner mig positiv, säger Sofia B. Karlsson.

Fredag den 1 augusti har AIK en egen programpunkt under Stockholm Pride där Sofia B Karlsson som projektsamordnare för Fotboll för alla, och Camilo Laserna, ansvarig AIK-stilen, berättar om arbetet i föreningen.Seminariet är öppet för alla.På lördag deltar AIK tillsammans med flera idrottsföreningar och bildar en idrottssektion i Prideparaden.

 

Länk till program under Stockholm PrideSkribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss