Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

En skyldighet att ställa upp på dopingkontroll

2014-07-11 10:33

Hur går en dopingkontroll till och vilka regler gäller? Den som är idrottsutövare och är medlem i en förening ansluten till RF är skyldig att ställa upp på dopingkontroll. Dessa kan äga rum när som helst och var som helst men utförs alltid i linje med World Antidoping Agency, WADA:s, internationella föreskrifter.
  • Skapad: 11 JUL 2014 10:33
Antidoping

Medlemmar i en förening ansluten via specialidrottsförbund (SF) till Riksidrottsförbundet (RF) är skyldiga att medverka i dopingkontroller. En vägran att samarbeta kan alltså enligt reglementet också resultera i en bestraffning.

Det är var idrottsutövares skyldighet att känna till reglerna. Om idrottaren försvinner ur kontrollantens synhåll finns det en risk för manipulation, det är därför reglerna är som de är. Att smita från en kontroll är lika allvarligt som att testa positivt, säger Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopingkommission.

Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst, även utomlands och utan direkt samband med idrottsaktivitet. De kan genomföras av RF, ditt internationella idrottsförbund (ISF), World Anti-Doping Agency (WADA) eller andra antidopingorganisationer med stöd av Världsantidopingkoden (WADC) eller enligt avtal.

En kontroll innebär vanligtvis att den som testas måste avge ett urinprov, blodprov eller båda delarna. Reglerna möjliggör även att andra kroppsvätskor/vävnader används som dopingprov inkluderande hår, DNA och genprofil. Kontrollerna utförs alltid av auktoriserade funktionärer.


Se filmen om hur en dopingkontroll går till:


 

Har du fler frågor?

Kristina Olinder
Ordförande RF:s Dopingkommission
070-590 71 69

Tommy Forsgren
Handläggning dopingförseelser
070-527 40 07

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss