Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Fokus på det viktigaste i barn- och ungdomsidrott

2014-11-19 08:50

I maj tog svensk idrott fram nya anvisningar för barn- och ungdomsidrotten. Nu går arbetet in i nästa fas. Under fem veckor lyfter Riksidrottsförbundet de viktigaste anvisningarna på svenskidrott.se genom fem nya filmer.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33
Ungdomsidrott

I idrottens idéprogram Idrotten vill finns riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten. De beskriver på ett övergripande plan hur en trygg och utvecklande barn- och ungdomsidrott ska vara. Riksidrottsstyrelsen beslutade i maj 2014 om tydligare anvisningar för att hjälpa förbunden, föreningarna och alla idrottsledare att tolka riktlinjerna.

– Många förbund hörde av sig och frågade om vi inte kunde bli lite mer konkreta än det som står i Idrotten vill. Idén är att de ska vara ett stöd till att kunna utforma så bra barn- och ungdomsidrott som det bara går. Det bidrar i sin tur till ett livslångt intresse för idrotten, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Barn- och ungdomsidrotten ska vara för så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt. De nya anvisningarna finns som ett stöd för att göra det möjligt. Nu är det dags för alla inom svensk idrott att tillsammans jobba med dem.

– Det viktigaste är att få alla berörda att se riktlinjerna som ett utvecklingsverktyg och inte en pålaga uppifrån. Jobbar man med dem på ett bra sätt utvecklar man föreningen, idrotten och tar hand om barnen på bästa sätt, säger Karin Mattsson Weijber.

Svenskidrott.se sätter under de närmaste fem veckorna fokus på de viktigaste anvisningarna. I samband med det publiceras fem nya filmer som Riksidrottsförbundet tagit fram i samarbete med Utbildningsradion. Målet är att så många aktiva, ledare, föreningsfolk och föräldrar som möjligt inom idrotten tittar på och funderar kring filmerna.

Här kan du se de nya filmerna med fokus på de viktigaste anvisningarna

Titta gärna på filmerna från första säsongen av UR:s serie Idrottens himmel och helvete här. Missa inte heller när den andra säsongen av Idrottens himmel och helvete kommer med start i SVT vecka fyra 2015.

Läs mer om riktlinjer om barn- och ungdomsidrotten här.

För mer information kontakta

Anders Wahlström
Barn- och ungdomsidrott
08- 699 62 29

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss