Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Handbollen gör fystest under landskamp

2014-04-09 23:18

Många har diskuterat hur belastningen på en handbollsspelare egentligen ser ut. Under två landskamper mot Tyskland gjorde herrarnas landslag tester i samarbete med fyslabbet på Riksidrottsförbundet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

I handboll går det inte bara att mäta puls för att se hur spelarnas belastning ser ut. Utövarna går hela tiden från stillastående till kraftig acceleration. Därför har det varit svårt att mäta hur belastningen egentligen ser ut.

I samarbete med Riksidrottsförbundets fyslabb på Bosön gör nu herrlandslaget tester under träning och match.

– Jag vill inte påstå att vi är först, men vi ligger i framkant med det här, säger Staffan Olsson förbundskapten för herrarnas handbollslandslag.

Under landskamperna mot Tyskland den 2 och den 3 april hade spelarna utrustning på sig för att kunna mäta accelerationer. Daniele Cardinale, Riksidrottsförbundet, kunde se resultaten direkt i datorn.

– Det är vårt jobb att översätta det här så att det går att förstå, säger Daniele Cardinale.

Genom testerna går det att se en enskild spelares fysiska status. En tränare kan använda resultatet och till exempel låta en spelare vila en match för att komma i form.

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss