Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Hela staden supportar Northland Basket

2014-04-24 13:28

Fullsatta läktare med vitklädda fans i alla åldrar. En ovanligt högljudd hejaklack som ett gäng utbytesstudenter drog ihop. I år drabbades Luleå av basketfeber och energin från läktaren bar Northland Basket hela vägen till ett SM-guld.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Northland Basket skrev historia när de förra veckan vann sitt första SM-guld. Men uppmärksamheten utifrån handlar inte bara om de sportsliga framgångarna, utan om hur supportrarna och staden slutit upp bakom laget. Tränaren Jens Tillman beskriver säsongen som något ur en amerikansk film, där laget från bygden kommer samman och på ren vilja övervinner alla hinder.

– Det har varit magiskt. Vi har blivit påminda om varför vi egentligen håller på med idrott, att det inte bara handlar om resultat. Oavsett hur det hade slutat hade jag varit stolt över tjejerna i laget, alla i föreningen och de som stöttat oss, säger han.

Under säsongen har fansen i Luleå gjort sig kända över hela landet för sitt supporterskap. Allra mest högljudd har klacken, som bestått av framförallt utbytesstudenter från Luleå Universitet, varit. Med målade ansikten, ramsor och flaggor har de slutit upp bakom laget vid både hemma- och bortamatcher.

– Vi fick så mycket energi av dem och jag tror att vi även gav lite tillbaka. Det var viktigt för oss att spela en underhållande basket med mycket vilja och glädje. Den jävlar anamma vi spelat med har engagerat och berört många, berättar Jens Tillman.

Northland Basket har arbetat mycket med sociala medier för att öka intresset för föreningen och även haft en fotograf som har filmat inför och under matcherna. Enligt Jens Tillman har historien om Northland Basket och deras fans nått utanför landsgränserna.

Intresset kring laget har gjort att fler barn och ungdomar har fått upp ögonen för idrotten. Spelarna har också varit ute mycket i skolorna och hälsat på.

– Självklart har det här ökat intresset för basket här uppe. Men för mig är det egentligen inte så viktigt vilken idrott barnen håller på med. Vi vill bara skapa bra förebilder och lära barnen att älska den idrott som just de håller på med, säger Jens Tillman.

En av Northlands största profiler, både på och utanför planen, är veteranen Anna Barthold. Trots en lång och framgångsrik karriär har hon aldrig upplevt något liknande inom svensk dambasket.

– Det har verkligen varit helt fantastiskt, särskilt för de yngre spelarna i truppen. Folk i alla åldrar, både tjejer och killar, har hängt med oss på den här resan. Egentligen har det varit bra stöd hela säsongen och till slutspelet blev det bara ännu mer, säger hon.

Anna Barthold är en av de spelare som har engagerat sig lokalt och jobbat med att lära ut basket till Luleås ungdomar. Hon får en kick av att vara ute i skolorna.

– Man vet ju hur det var när man själv var ung. Det bara lyser i deras ögon och kanske, precis där och då, tänds det en dröm hos någon av de här pojkarna eller flickorna.Läs mer:

"Andra sidan är ni klara"

Northland Baskets hemsida

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss