Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrott + hbtq = sant

2014-07-28 14:22

Under Stockholm Pride finns flera möjligheter att vara med och diskutera vad som redan görs och vad som behöver göras för att inkludera hbtq-personer i idrotten. Glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel är idrottens värdegrund. Hur får vi vision och ord att bli verklighet?
  • Skapad: 28 JUL 2014 14:22
Mångfald

”Det är känsligt, det känns som att manlighet och brottning är väldigt ihopkopplat och att det är känsligt att inte vara en man på mattan. Det var hela grejen att jag hade jättesvårt att förena bilden av mannen med att vara bög, med att tävla och samtidigt bära på rädslan. Det blev bara för mycket för mig just då, så därför slutade jag. Och det är ju skittråkigt.”

Det berättar Jonathan i rapporten Hbtq och idrott – Ungdomars erfarenheter och villkor inom svensk idrott, som har tagits fram i samarbete mellan Riksidrottsförbundet och RFSL. Rapporten från 2013 visar att normer inom idrotten, könsuppdelning, brist på förebilder, låg hbtq-kompetens och låg vuxennärvaro leder till att hbtq-ungdomar lämnar idrotten.

Hur vi får talanger att stanna och utvecklas inom idrotten, oavsett vilka de är? Det är en fråga som diskuteras under Stockholm Pride. Flera positiva initiativ och aktiviteter kring hbtq-frågor i idrottsföreningarna tas också upp för att inspirera andra.

Här är flera av veckans programpunkter som har koppling till idrott. Plats är Kulturhuset, som under Stockholm Pride heter Pride House.

Onsdag den 30 juli: Representanter från EuroGames, Stockholm Rollerderby och Kiruna Hockey berättar om hur de arbetar för ökad förståelse och öppenhet.

Torsdag den 31 juli: Hur kan fotbollsföreningar och supporterföreningar arbeta aktivt för att inkludera hbtq-personer i sin verksamhet? Frågan diskuteras av supportrar, supporterkoordinator och projektsamordnare från AIK, Hammarby och Djurgården.

Fredag den 1 augusti: Att stötta tränare i förebyggande arbete mot våld, rasism, sexism, homofobi och transfobi och hur säkerställer idrotten att talanger stannar och får utvecklas som fotbollsspelare på bästa sätt oavsett vem de är. AIK fotboll berättar om sitt arbete.

Fredag den 1 augusti: Kvällen på Kulturhuset, Pride House, avslutas med öppet träningspass i Rollerderby.

Riksidrottsförbundets policy mot sexuell diskriminering

Hbtq och idrott

Program för Stockholm Pride

SISU Idrottsutbildarnas tips och råd på hur du i din förening kan arbeta vidare med frågorna och information om material.
Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss