Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Janni går från operation till jiu-jitsumattan

2014-09-25 09:17

Janni Larsson tillhör världseliten inom sin sport brasiliansk jiu-jitsu. I juni i år blev hon första svenska att vinna VM-guld i svartbältesklassen inom sporten. Samtidigt studerar hon på läkarlinjen i Köpenhamn. I år får hon Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Ett stöd som ger lite andrum i en tillvaro med pressat schema.
  • Skapad: 25 SEP 2014 09:17
Elitidrott och utbildning

– Det är helt fantastiskt. Jag har idrottat så många år och lägger ut så mycket pengar, men i min sport får man aldrig pengar tillbaka. Det är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. När jag fick reda på att jag skulle få stipendium blev jag så glad att sjuksystrar och läkare i fikarummet trodde att jag blivit skvatt galen, säger Janni Larsson.

Hon tävlar i brasiliansk jiu-jitsu. Det är en kampsport som innehåller kast och golvkamp. Du vinner på poäng eller avslut, som till exempel ledlås eller strypningar.  Poäng får du från kast och olika kontrollpositioner i golvkampsdelen

– Jag har en förkärlek för fotlås och har vunnit många matcher på det de senaste åren.

Med en mamma som är sjuksyster och en pappa som är läkare låg det nära till hands att börja studera på läkarlinjen i Köpenhamn. Det är en tuff utbildning och utan elitidrottsstipendiet hade Janni Larsson varit tvungen att jobba extra.

– Det hade tagit tid från träningen. Det hade inte gått att hålla nivån som krävs för att tävla internationellt. Det närmaste året lägger jag dessutom 40 timmar i veckan på praktik som ett led i universitetsstudierna. Jag går bredvid läkarna på ett sjukhus och får bland annat assistera vid operationer, säger Janni Larsson.

Det är en stor kontrast att gå från operationssalarna på sjukhuset till träningslokalen på kvällarna.

– Men det som framförallt har slagit mig är hur trött jag blir. Allting är nytt och det är så många intryck. Det är svårt att ladda om när jag kommer hem. Ibland missar jag dessutom träningen så att jag får styrketräna i stället.

Janni Larsson tävlar inom två federationer, International brazilian jiu-jitsu federation (IBJJF) och Ju-jitsu international federation JJIF, och har landslagsplats inom båda. I juni i år blev hon första svenska att vinna VM i brasiliansk jiujitsu i svartbältesklassen inom IBJJF. I november åker hon till Paris och tävlar på VM i grenen Ne-waza inom JJIF.

– Utan det här stipendiet hade jag varit tvungen att välja bort viktiga tävlingar 2014 och 2015. Det här kommer verkligen göra en skillnad, säger hon.

296 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund hade sökt Elitidrottsstipendiet i år. 59 stipendiater har blivit utvalda, och 49 av dessa läser ett program. Tre av fyra stipendiater är individuella idrottare medan den sista fjärdedelen ägnar sig åt någon lagidrott.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottstipendier delas ut i samband med Idrottsgalan den 19 januari.

Här är alla 59 elitidrottstipendiater 2014/15 (pdf)

Elitidrottsstipendiet är en del av Riksidrottsförbundets elitidrottsstöd till specialförbunden. Det innebär att de sökande, som ska bedriva studier på minst halvfart, prioriteras av respektive förbund.

För mer information kontakta

Kina Westervall
Riksidrottsförbundet
08-699 62 39

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Om elitidrottsstipendiet

Det här gäller för elitidrottsstipendiaterna 2014-2015:

Stipendiet gäller från 1 oktober 2014 till 30 september 2015.

Det är ett stöd på 40 000 kronor fördelat på två utbetalningar. För att uppfylla kriterierna måste stipendiaten uppvisa intyg från skolan med skolans stämpel, resultatintyg/studieintyg och registreringsintyg.

Alla stipendiater får möjlighet att gå på idrottsgalan i januari.

Stipendiaterna får också möjlighet att närvara på ett läger. Under det har de tillgång till resursstöd och kompetens inom idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsnutririon och idrottsfysiologi.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss