Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Med stimulansstöd kunde Skyttesporten nominera fler till Europa

2014-08-17 23:24

Svenska Skyttesportförbundet har fem representanter i det europeiska förbundet, European Shooting Confederation. En del i framgångarna är att förbundet har haft möjlighet att skicka nominerade till generalförsamlingen. Det internationella stimulansbidraget från Riksidrottsförbundet har varit en ekonomisk hjälp på vägen.
  • Skapad: 17 AUG 2014 23:24
Internationellt arbete

Generalförsamlingen i European Shooting Confederation i Moskva i maj 2013 blev en succé för svensk del. Svenska Skyttesportförbundet lyckades få samtliga fem nominerade invalda. Kerstin Bodin blev omvald som vicepresident.

– Vi hade möjligheten att skicka de vi ville nominera. Utöver att jag är vicepresident, har vi tre personer i tekniska kommitteen och en anti doping controller. Vi har varit väldigt lyckosamma, säger Kerstin Bodin.

En bidragande orsak till framgången är det internationella stimulansbidraget som Skyttesportförbundet har tagit emot från Riksidrottsförbundet.

– Precis som många andra idrottsförbund har vi inte jättebra ekonomi. Därför betyder stimulansbidraget mycket för oss. Det ger oss råd att skicka folk som vi vill nominera till de internationella organen.

Det är viktigt att de nominerade är med på generalförsamlingarna. Då kan de bli presenterade för de som ska rösta.

– Är man inte med på mötena är det svårt att bli vald. Ska vi fortsätta hålla oss i internationella organ måste vi se till att få med de unga och få dem uppmärksammade.

Kerstin Bodin har själv haft en liknande resa. För 15 år sedan var det hon som fick följa med på internationella träffar och bli presenterad.

– Då hade vi två personer på viktiga positioner internationellt. De tog sig an mig, presenterade mig för folk så att jag fick chans att lära känna representanter i de internationella organen. Jag har inte tänkt dra mig tillbaka ännu men jag försöker se till att det finns nya personer som vi kan fylla på med i framtiden, säger Kerstin Bodin.

Om det inte skulle finnas någon svensk på internationella positioner i beslutande organ skulle det enligt Kerstin Bodin bli en lång startsträcka för att få det.

I år är det val till internationella skytteförbundet, International Shooting Sport Federation. Då hoppas Kerstin Bodin och Skyttesportförbundet på nya framgångar när det gäller att få svenska representanter internationellt.

– Vi kommer att ha många nominerade för val. Jag har försökt att bädda för en person som inte är så välkänd genom att den personen har fått domaruppdrag, vilket är viktigt för att bli uppmärksammad inom skytte. Vi har två personer för omval och två för nyval. Själv är jag nominerad i det internationella rådet.

Den 2 september är sista ansökningsdagen för stimulansstödet. Det går att söka stöd dels för internationellt arbete och dels för utveckling av verksamhetsområden inom Idrotten vill.

Stimulansstödet är en del av SF-stödet. Hela stödet för 2015 är 300 miljoner kronor. 270 miljoner kronor är matematiskt uträknade och fördelade på de olika specialidrottsförbunden. De övriga 30 miljoner kronorna går att söka i form av stimulansstödet.

Läs mer om stimulansstödet (länk till svenskidrott.se)

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link


IFokus

 Fler nyheter > > >


Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss