Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Nils Jakobsson

Mer EU-stöd till idrotten

2014-02-06 12:13

Svensk idrott får från och med i år ökade möjligheter till stöd när EU-kommissionen lanserar idrottsområdet i programmet ”Erasmus plus”. Målet är att utveckla idrottssamarbetet över landsgränserna i Europa och att samla den europeiska idrotten i en mer gemensam linje.
  • Skapad: 06 FEB 2014 12:13
Internationellt arbete

Mellan 2007 och 2011 fick distriktsidrottsförbunden och specialidrottsförbunden cirka 135 miljoner i EU-stöd genom olika satsningar. Men det var främst som medverkande i till exempel arbetsmarknadssatsningar och regionala utvecklingsprojekt.

Nu ökar möjligheten för stöd till specifika idrottsprojekt i och med det nya idrottsområdet. Under de kommande sju år förväntar EU-kommissionen att ge medel till över 500 idrottsprojekt mellan 2 500 partnerorganisationer samt till 60 olika events, tävlingar och mötesplatser.

Totalt innefattar själva idrottsområdet i programmet 265 miljoner euro fördelat på alla åren.

Programmets övergripande syfte är att stödja åtgärder som ökar kapaciteten och professionalism hos och i idrottsorganisationer i Europa, förbättrar organisationernas verksamhet samt skapar nätverk, ger upphov till utbyte av nya idéer, erfarenheter och goda exempel över och mellan landsgränserna.

Distriktsidrottsförbund, specialidrottsförbund och föreningar är berättigade att söka stöd. Enskilda individer kan därmed inte själva ansöka.

För att få stöd i ”Erasmus plus” krävs att projekten involverar partnerorganisationer från fem olika länder och att aktiviteterna i projekten syftar till att:

1. hantera gränsöverskridande hot mot idrottens integritet, till exempel doping och match fixing.
2. främja och stödja goda styrelseformer inom idrotten och parallella karriärer för idrottsutövare.
3. främja ideellt arbete, social integration och lika möjligheter inom idrotten.
4. öka medvetenheten om hälsoeffekterna av fysisk aktivitet.
5. öka tillgång till idrott för alla.

Den 20 februari arrangerar Riksidrottsförbundet en utbildningsdag och nätverksträff ”Att söka EU-medel”, för intresserade specialidrottsförbund och distriktsförbund.

Läs mer om att söka EU-medel

Läs mer om Erasmus plus på EU-kommissionens hemsida

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss