Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Motorisk träning hjälper barn med skolarbetet

2015-01-08 12:41

Kunskaper och erfarenheter från idrotten hjälper barn och ungdomar med funktionshinder att utvecklas motoriskt, känslomässigt och mentalt. – Genom att arbeta med hela människan kan idrottare nå bättre resultat och barn och ungdomar bättre rörelsemönster vilket underlättar för skolarbetet, förklarar Susanne Wolmesjö, lärare idrottsfolkhögskolan Bosön.
  • Skapad: 08 JAN 2015 12:41
Mångfald

Susanne Wolmesjö har tagit emot och hjälpt idrottare i alla åldrar och på alla nivåer. Genom att lyssna, titta på rörelsemönster och kombinera det med förståelse och kunskap om kroppens motoriska utveckling och reflexer får idrottarna öva för att täppa igen det som saknas. Hennes kunskap och erfarenhet från arbetet inom idrotten har visat sig fungera minst lika bra för att ge barn och unga med olika funktionshinder större möjligheter att använda hela sin potential.

– När förälder och barn kommer till mig brukar jag börja fråga vad barnet vill bli bättre på. Det kan handla om att cykla, hjula eller skjuta hårdare i fotboll. Föräldrarna har ofta andra mål bundet till skolan, berättar Susanne Wolmesjö.

Bli bättre i matematik, klara av att sitta still eller att bli bättre på att fokusera och koncentrera sig är oftare utgångsläget för föräldrarna.

– Att barnet får sätta målet ger motivation. De får visa för mig och därifrån blir det lättare att gå vidare till motoriska tester.

De motoriska testerna och övningarna visar var det finns brister i motoriken. Genom att stimulera på olika sätt menar Susanne Wolmesjö att kroppen minns och kan rätta till det som saknas.

– Killar man en bebis på ryggen så drar de ihop sig och lyfter rumpan. Det är ett sätt att stimulera den motoriska banan. Har ett barns kropp inte hittat den banan kan barnet få problem att sitta still. När vi tillsammans jobbar med motoriska övningar och hittar tillbaka till den motoriska banan så får han/hon en annan hållning, bättre grundrörelser. Det gör i förlängningen att skolarbetet blir bättre eftersom det inte krävs koncentration för att bara sitta längre.

Just nu är Susanne Wolmesjö tjänstledig från lärarjobbet för att arbeta vidare med att möta och arbeta med autistiska barn. Hon utbildar sig också på Svetlana Masgutova Educational Institute i det som kallas MNRI metoden.

– Svetlana Masgutova har tränat ryska idrottare och hennes utbildning är den som ligger längst fram och den enda som kombinerar fysiologi med känslor och mental träning som en helhet. På det sättet kan vi få tillgång till hela människan, förklarar Susanne Wolmesjö.

Susanne Wolmesjö deltar som föreläsare på temat ”Rörelse är underskattad medicin” under konferensen Idrott och mångfald 11-12 februari i Karlstad.
Mer om konferensen

Läs om Svetlana Masgutova Educational Institute

Motorisk träning i Barkens handbollsklubb


Skribent: Anna Setzman

Susanne Wolmesjö

Susanne Wolmesjö jobbar med neurosensomotorisk träning för barn och vuxna. Träningen påverkar den kognitiva förmågan och beteende och bygger på fysiska och kognitiva utvecklingsteorier om bland annat primära rörelsemönster och reflexintegreringar. Träningen kan göra skillnad i prestation som har med rörelse och idrott att göra. Det kan även göra skillnad i förmågan att hålla fokus, koncentration, och perception (se, lyssna, känna).
Susanne Wolmesjö är corespecialist utbildad vid Svetlana Masgutovas Educational Institute, där hon även är under utbildning för att bli internationell instruktör i MNRI. För att bli klar med utbildningen och kunna jobba individuellt med träning i kombination med KBT, så är Susanne Wolmesjö tjänstledig 20 procent från lärarjobb på Bosöns Idrottsfolkhögskola.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss