Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Positiv supporterkultur i fokus på Fryshuset

2014-05-07 16:52

Det är mycket glädje och gemenskap på idrottsläktarna. Men fansens vardag uppmärksammas ofta bara när det varit stökigt. I onsdags träffades regering, fans, polis och klubbar på Fryshuset i Stockholm för att lyfta den positiva supporterkulturen.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Det var cirka 50 personer som hade tryckt in sig i Fryshusets lokaler för att prata om sätt att lyfta upp, stärka och utveckla de goda krafterna på våra svenska läktare.

Författare, forskare, klubbar och supportrar tog i omgångar plats på scen för att prata om allt från manlighet inom supporterkulturen och lyckade ungdomsprojekt till supportrarnas inflytande i debatten.

Flera deltagare var överens om att det, oavsett samtalsämne, är viktigt bara att idrottens olika aktörer får möjlighet att träffas och prata om supporterskap, som engagerar så många svenskar.

De här frågorna berör samhället på många plan. Det är strukturella frågor som arbetslöshet och utanförskap samtidigt som det är frågor om idrottens värderingar och polisens möjlighet att upprätthålla lagen, säger Tommy Ohlström, ledamot i Riksidrottstyrelsen.

Tommy Ernst var, som ordförande för Svenska Fotbollssupporterunionen, på plats för att representera fansen. Han var dock noga med att poängtera att supportrarna inte på något sätt är en homogen grupp och åsikterna går isär i många frågor.

– Jag tror att svensk idrott skulle behöva göra det här ännu oftare. Man kan lära sig mycket. Det är viktigt att vi har ett bord som vi kan sätta oss ned kring och samtala, säger han.

Se en längre intervju med Tony Ernst, SFSU, i filmen nedan.


Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss