Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Anders Lagö

Rugbyn växer och har tagit sikte på framtiden

2014-11-04 15:19

Tack vare ett långsiktigt arbete har svensk rugby fördubblat antalet licensierade spelare på tre år. Höstens ungdoms-SM lockade nära 800 deltagare. Nu har rugbyn siktet inställt på framtiden.
  • Skapad: 04 NOV 2014 15:19
Framtidens förening

De senaste åren har svensk rugby arbetat hårt med värderingar och att göra rugbyn tillgänglig för fler. Fokus har legat på att etablera fungerande barn- och ungdomssektioner i alla föreningar och så kallade rugbyfestivaler, där även spelare utan ett eget lag kan delta.

– Rugbyfestivalerna har verkligen börjat ta fart. Det kanske låter lite förmätet men vi försöker göra dem till vad idrott bör vara, en sådan bra upplevelse som möjligt med betoning på glädje och rent spel. Alla får något att äta mellan matcherna och sedan umgås vi med motståndare och över åldersgränserna, berättar Jim Lindfors, ordförande i Stockholms Rugbyförbund.

På rugbyfestivalerna ligger fokus på att utvecklas och träffa nya kompisar. Det handlar väldigt lite om vilka som vinner och arrangörerna undviker att sätta upp några resultatlistor. Alla får en guldmedalj vid dagens slut.

Mikael Sätre är ordförande för ungdomssektionen i Enköpings Rugbyklubb, en av landets största klubbar. De har sett medlemsantalet stiga och han tror att många snabbt känner sig hemma inom rugbyn.

– Rugbyn har en välkomnande attityd och kultur. Sporten är i sin grund mångkulturell, har plats för olika spelartyper och är social i sin struktur. Många nya föräldrar påpekar just det, berättar han.

I helgen möts representanter för svensk idrott på Riksidrottsforum i Gävle. Idrottens framtid, och roll i samhället, står på agendan. Hur ska den organiserade föreningsidrotten förbli relevant och fortsätta vara det självklara alternativet för idrottande barn, ungdomar och vuxna?

– Det är inte några problem att övertyga barnen om att rugby är kul. Men vi måste även visa mamma på sidlinjen att vår verksamhet är bra för hennes barn. Där har vi en fördel av att vi lägger så stor vikt vid värderingar och uppförande. De föräldrar som redan upplevt det drar med andra familjer, säger Jim Lindfors.

För rugbyn handlar de kommande åren om utbildning och att genom starkare föreningar bli ett naturligt alternativ på fler platser. Jim Lindfors är säker på att rugbyn kommer fortsätta växa även nästa år och då gäller det att kunna ta emot alla nya spelare på ett bra sätt.

– Vi tar det lugnt och jobbar långsiktigt. Idéerna har alltid funnits där men nu har vi en bättre grund att stå på, säger Jim Lindfors.

Läs mer om framtidens förening

Läs mer om Riksidrottsforum

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link


IFokus

 Fler nyheter > > >


Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss