Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Så dopingtestar RF svenskarna i Sotji-OS

2014-02-14 09:00

Just nu pågår OS i Sotji där alla som tävlar ska vara beredda på att bli testade för doping när som helst. En del utövare testas oftare än andra, men ett OS-år innebär inte fler kontroller än annars.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

De olympiska spelen är en höjdpunkt för alla som älskar idrott. Men tyvärr kan publiken inte vara helt säker på att alla utövare kör med rent spel. Riksidrottsförbundet har ett stort ansvar för att kontrollera att de svenska idrottarna inte dopar sig. Men att 2014 är OS-år innebär inte fler dopingkontroller och anledningen är att kontrollerna ska fungera i förebyggande och avskräckande syfte.

– Hela idén med vår verksamhet är oanmälda, oregelbundna och oförutsägbara kontroller, såväl på tävling som träning året runt, säger Jan Engström, som jobbar med dopingkontroller och blodprogram på Riksidrottsförbundet.

Däremot bedömer Riksidrottsförbundets antidopingavdelning hur stor risk för doping det är inom respektive idrott. En utövare inom en särskilt riskbenägen idrott testas i snitt 3-4 gånger under ett år.

– Mest resurser lägger vi på de som tillhör riskbenägna idrotter och har individuella riskvärderingar som till exempel märkliga vistelserapporteringar, onormala profiler eller andra omständigheter.  De aktiva kan vi testa 6-7 gånger på ett år. Att ha höga blodvärden kan vara helt normalt, men då måste vi ta flera prover på den personen för att se att det verkligen är så, säger Jan Engström.

Utöver testerna som Riksidrottsförbundet gör tar alla internationella idrottsförbund prover på sina utövare, däribland de bästa svenskarna. Väl på plats på OS gör dessutom internationella olympiska kommittén dopingkontroller på deltagarna. Sedan sommar-OS i London 2012 har Riksidrottsförbundet intensifierat arbetet med profilpass, både när det gäller blod- och steroidprofiler.

– Det har blivit vanligare med lågdoserade medel som går ur kroppen snabbare. Vårt motvapen är att göra profiler på idrottarna. Då finns möjligheten att se förändringar i blod och urin över tid. 

Stora förändringar av så kallade kroppsegna ämnen som EPO och testosteron kan ge avstängningar. Nästan alla svenska deltagare på OS i Sotji har dopingkontrollerats och lämnat vistelserapporter. Undantagen är de idrotter där Riksidrottsförbundet bedömer att risken för doping inte är särskilt stor, eftersom utövarna inte har så stor effekt av prestationshöjande substanser. Som till exempel i curling.

– Inom den typen av idrotter är till exempel betablockerare vanligare bland de som dopar sig eftersom det gör att pulsen går ner. Men de tar man under eller inför tävling. Därför räcker det att kontrollera de tävlande vid tävlingstillfället på plats under ett OS, säger Jan Engström.

Ishockeyspelarna som spelar i de internationella proffsligorna har Riksidrottsförbundet inte haft tillåtelse att göra prover på. De blev tillgängliga för dopingkontroller först i och med att IOK begärde in en preliminär 40-mannatrupp i höstas. Sedan dess Riksidrottsförbundet hunnit göra prover på många av spelarna.

Läs mer om Riksidrottsförbundets arbete med antidoping inför och under OS i Sotji.

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss