Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Smarta lösningar ger Saleby IF ny energi

2014-09-17 10:34

Tack vare energismarta lösningar i projektet Uthållig idrott slipper medlemmarna i Saleby IF frysa i klubbhuset och kan duscha i varmvatten efter träningar och matcher. Bytet av värme- och vattensystem innebär dessutom en besparing för klubben på 30 000 kronor om året.
  • Skapad: 17 SEP 2014 10:34
Anläggningar

101 föreningar har i två års tid arbetat med energianvändning på sina anläggningar i projektet Uthållig idrott. Projektet är ett resultat av samarbete mellan Energikontoren i Sverige och Riksidrottsförbundet. I dag, onsdag den 17 september, hålls slutkonferens i Örebro för att summera, redovisa resultat och ge idéer för idrottens fortsatta arbete kring energi och miljö.

Saleby IF är en fotbollsförening mellan Skara och Lidköping med cirka 200 medlemmar, varav hälften är ungdomar. Föreningens klubbhus, kiosk och sex omklädningsrum ligger samlade i en byggnad intill fotbollsplanen. Ojämn och dyr värme, problem med duschar och vattentankar skapade problem i föreningen.

– För två år sedan fick vi information om projektet Uthållig idrott och bestämde oss direkt för att bli en del av det. Kommunens energirådgivare besökte oss och vi fick hjälp med vad vi behövde åtgärda, säger Leif-Ove Gustavsson, ordförande i Saleby IF.

Med hjälp av bidrag från Idrottslyftet, E.ONS energifond och Sparbanksstiftelsen Lidköping gjordes investeringar i en ny luft-vattenvärmepump, nya termostater, vattentankar och vattenbesparande duschmunstycken. Saleby IF:s satsade själva 7 000 kronor och en hel del ideella arbetstimmar.

– Vi har det jättebra i dag. Tidigare hade vi ojämn värme och problem med duschar. Nu är det inga problem samtidigt som vi sparar energi. Det har stor betydelse för oss, berättar Leif-Ove Gustavsson.

Föreningen omsätter ungefär 300 000 kronor om året. Med lägre energikostnader sparar den minst 30 000 kronor per år och dessutom miljön. Bra förutsättningar och lägre kostnader ger större möjligheter att behålla ungdomsverksamheten och leva kvar på landsbygden.

– Vi har fått en bra anläggning med 40 procent lägre energiförbrukning och kostnader. Det betyder att vi kommer att kunna spela fotboll här i många år framöver, konstaterar Leif-Ove Gustavsson.

Av 101 föreningar som arbetat med energianvändning vid anläggningar har 64 genomfört energibesparingar på mellan 5 till 65 procent. De föreningar som bytt ut gamla belysningsanläggningar mot ny energieffektiv teknik har sparat mest. Energibesparingar på anläggningar, resor till och från idrotten och transporter vid idrottsevenemang är stått i fokus i projektet.


Läs mer om projektet uthållig idrott
(här publiceras även dokumentationen från slutkonferensen den 27 september 2014)

Idrottsanläggningar, smarta energitips (film)

Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar (pdf)

Vägledning för energi- och transporteffektiviseringar i föreningar (pdf)


Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss