Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Stipendium ger OS-medaljör möjlighet att satsa vidare

2014-05-06 08:18

Agnes Knochenhauer är 24 år. Hon är småbarnsförälder, OS-silvermedaljör i curling och heltidsstudent. Utan elitidrottsstipendiet skulle hon inte få pusslet att gå ihop. Efter sommaren vet vi vilka som får stipendium för 2014/2015.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Agnes Knochenhauer är hemma med sin dotter och förbereder inför dagislämning. Efter det är det tentamen hela dagen. Hon studerar Arbete och organisation inom personalutveckling på universitetet. Som grädde på moset tillhör hon eliten inom sin idrott curling.

– Det är lite mycket just nu. Det brukar vara lugnare, men nu hade vi inlämning och tenta samtidigt. Förra året var första gången som jag fick elitidrottsstipendium. Det har betytt mycket. Utan det skulle jag inte ha kunnat satsa som jag har gjort, säger hon.

Agnes Knochenhauer pluggar heltid. Samtidigt har det blivit mer curling i år än någonsin tidigare. Det tog henne till OS i Sotji där hon som reserv var med och bidrog till en silvermedalj.

– Jag har vetat om att stipendiet finns att söka länge. Curlingen är inte en så stor sport så jag har haft koll på vilka som har fått stipendium genom åren. Jag har sökt i år också. Det är avgörande för att jag ska kunna satsa.

Just nu är det lågsäsong i curlingen. Om två veckor försvinner isen i hallarna där Agnes Knochenhauers lag Sundbybergs CK tränar. Efter det blir det barmarksträning under sommaren.

– Vi har spelat in oss i landslagstruppen nu så det stora målet är EM i november. Det är tuff konkurrens för att nå dit så det gäller att vi gör bra ifrån oss i världscupen. Det stora målet är OS 2018 och då måste vi få mästerskapsrutin, säger Agnes Knochenhauer.

Det blir ett väldigt flängande när du är bland de bästa i världen inom curling. Alla tävlingar är i princip någon annanstans än i Stockholm. När hon är hemma är schemat fullt varje dag.

– En vanlig dag lämnar jag på dagis och åker sen för at plugga. Jag tränar dagtid för att hinna med. På kvällen åker jag till gymmet eller tränar curling om jag inte hunnit med det på dagen.

Agnes Knochenhauer är noga med vad som är viktigast i hennes liv.

– Familjen och curlingen är det viktigaste för mig. Om jag skulle sikta på att bli världsbäst i skolan också skulle det inte funka. Det är bra att ha en tydlig prioritering om det skulle smälla till med mycket på en gång. Då väljer jag att hänga med min dotter.

Fredagen den 2 maj var det sista dagen att söka elitidrottsstipendium. 302 ansökningar har kommit in.

– Nästa steg är att specialidrottsförbunden ska rangordna de aktiva och skicka resultatet till Riksidrottsförbundet i augusti. Efter det tar Riksidrottsförbundets stipendiegrupp beslut om vilka 50 elitaktiva som får stipendium. Första veckan i september presenteras alla elitidrottsstipendiater, säger Kina Westervall som är ansvarig för elitidrottsstipendiet.

Läs mer om elitidrottsstipendiet

För mer information kontakta
Kina Westervall, Riksidrottsförbundet
08- 699 62 39

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Visste du att...

… cirka 70 procent av alla curlingstenar kommer från samma lilla ö utanför Skottland. De tillverkas av granit som ön Ailsa Craig består av. Bergarten är särskilt elastisk och passar därför bra för curling. I årets OS och VM har bara Ailsa Craig-stenar använts.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss