Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Stjärnorna varnar om riskerna med kosttillskott

2014-01-08 13:52

Många idrottare använder olika tillskott utan att känna till riskerna. Men det finns en grupp som måste hålla koll på vad de stoppar i sig. Nu pratar några av Sveriges mest framgångsrika elitidrottare ut om riskerna med kosttillskott och vad de själva gör för att klara sig utan dem.
  • Skapad: 08 JAN 2014 13:52

Kontroll av innehållet i kosttillskott är bristfällig i Sverige. Ibland läser kommunen på burkarna men väldigt sällan görs det några tester på det egentliga innehållet.

Flera idrottare har åkt dit med dopingklassade medel i kroppen efter att ha ätiti kosttillskott. Ämnen som ibland inte funnits med på innehållsförteckningen.

Inom elitidrotten är dock majoriteten av utövarna medvetna om denna problematik och undviker sådana produkter helt och hållet. En av de som är noga med vad hon stoppar i sig är triatleten och OS-medaljören Lisa Nordén.

– Jag brinner för en ren idrott på alla sätt och vis. För oss är det ju väldigt viktigt vad vi sätter i oss och vi vet att man klarar sig på en bra kost och rätt mängd vila. I slutändan är det idrottaren som står för prestationen, inte de piller man stoppar i sig.

Trots att Lisa Nordén ägnar sig åt en sport som är väldigt fysiskt krävande tycker hon inte att det finns en acceptans att stoppa i sig tillskott, särskilt sådana som kan innehålla otillåtna substanser.

– I min värld är det väldigt strikt. Alla är ansvariga för vad som finns i deras kroppar och ingen vill riskera att få i sig fel saker. Dessutom finns det inget behov av kosttillskott om man sköter om sin kropp ordentligt, säger Lisa Nordén.

Även längdhopparen Michel Tornéus medverkar i filmerna. Han delar uppfattningen om att idrottare kan nå sin fulla kapacitet utan tillskott.

För mig har kosttillskott aldrig varit aktuellt i min träning och jag tror att det tyvärr är en lätt fälla att hamna i för att man tror att att musklerna ska växa och man ska bli bättre.

Filmerna har producerats av Riksidrottsförbundets antidopingavdelning. Medverkande är Lisa Nordén, Triathlet, Michel Tornéus, Längdhoppare, Mårten Nylén, Personlig tränare och coach, Heidi Andersson, Armbryterska, Ebba Nyberg, SM medaljör simning och tidigare avstängd för doping, Björn Waldebäck, Chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté.

Besök Facebooksidan.
 

Läs mer om kosttillskott.

Se den andra filmen.Förtydligande

Att ha ett tydligt och enkelt budskap är nödvändigt för att nå fram. Därför har RF valt att prata om och varna för kosttillskott även om det finns mer eller mindre riskabla kosttillskott. När RF gör en film som endast är sex minuter lång så finns det inte plats att belysa allt inom området.

Mer detaljerad information om idrottens syn på kost och tillskott finns på www.rf.se/antidoping/kosttillskott

Idrottsrörelsen med bland andra RF, SOK, IOC och WADA varnar för riskerna med kosttillskott. Man bör reflektera över vilka syften som står bakom dessa varningar respektive kosttillskottföretagens försäkringar om deras produkters förträfflighet.

Idrottsrörelsen har inget att tjäna på att propagera mot kosttillskott. Vårt syfte är att skydda idrottarna genom att informera om riskerna med att använda kosttillskott.

Kommunala stickprov och undersökningar visar att det säljs kosttillskott som innehåller både hälsovådliga och dopingklassade substanser, http://www.stockholm.se/ByggBo/konsument/Livsmedelskontroll/Kosttillskott/

Många dopingfall kopplas till bruk av kosttillskott både i Sverige och internationellt. https://www.rf.se/Antidoping/Kosttillskott/RFvarningarkosttillskott/

Förutom de uppenbara riskerna för doping så kan det också vara skadligt att använda kosttillskott som är spetsade med olagliga substanser. https://www.rf.se/Antidoping/Nyheteromantidoping/VarningforOxyElitePro/

Kosttillskottbranschen växer snabbt och lockar till sig aktörer som bryter mot gällande lagstiftning utan att riskera några konsekvenser. Det är idrottare som själva får ta konsekvenserna av sin egen godtrogenhet och kosttillskottförsäljarnas rymliga samveten när de lämnar positivt dopingprov och utpekas som dopingfuskare.

Så länge som det finns stora kvalitetsbrister och vem som helst kan sälja vad som helst utan risk för påföljder så går det inte heller att säga att vissa kosttillskott skulle vara helt riskfria. Det är därför RF och andra idrottsorganisationer fortsätter med det tydliga budskapet: Varning för kosttillskott. Intag sker på egen risk.


Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss