Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Stor besvikelse när 272 miljoner kronor blev noll

2014-10-23 09:50

Statens stöd till idrottsrörelsen ligger kvar på samma nivå som 2010. Trots socialdemokratiska löften under valrörelsen om en höjning blev det ingen sådan när budgeten presenterades idag. Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är besviken.
  • Skapad: 23 OKT 2014 09:50
Idrottens finansiering

– Svensk idrott har tappat nästan 200 miljoner kronor i statligt stöd jämfört med 2008. Redan i sin skuggbudget förra året lovade socialdemokraterna en höjning med 272 miljoner, ett löfte de har upprepat sedan dess. Därför blir vi naturligtvis oerhört besvikna när vi får det här beskedet i budgetpropositionen, speciellt som det inte heller finns någon höjning i budgetprognoserna för de kommande åren, säger Karin Mattsson Weijber.

Det statliga idrottsanslaget blir lite drygt 1,7 miljarder kronor, en nivå det legat på sedan 2010. De två åren dessförinnan sjönk stödet med sammanlagt 134 miljoner. Med inflationen inräknad har stödet minskat i realt värde med nästan 200 miljoner kronor. Riksidrottsförbundet, som fördelar statsstödet till idrottsförbund och lokala idrottsföreningar, lyckades under flera år klara situationen genom att ta av fonderade medel, samtidigt som den egna administrationen minskades genom bland annat personalnedskärningar. Nu är det, enligt Karin Mattsson Weijber inte längre möjligt.

– I årets budget tvingades vi skära ner på stödet till medlemsförbundens elitverksamhet, men skyddade medvetet den lokala barn- och ungdomsverksamheten. Men eftersom vi inte får någon ökning till nästa år heller så kommer det nu att bli nödvändigt att skära på föreningsstödet också.

I regeringsförklaringen talade statsminister Stefan Löfvén om de ideella idrottsledarnas stora betydelse för barn och ungdomar och lovade att barn och ungdomar skulle få bättre möjligheter och lägre avgifter för att delta i idrott. I budgetpropositionen skriver regeringen också om behovet av att utveckla arbetet kring bland annat jämställdhet, hbt-frågor, matchfixing och doping.

– När vi nu tvingas sänka stödet till föreningarna kan det i stället bli tvärtom. Det drabbar i så fall främst barn och ungdomar i familjer med knappa ekonomiska resurser. Och det är väldigt motsägelsefullt att å ena sidan kräva ett omfattande utvecklingsarbete och samtidigt urholka våra möjligheter att bedriva det. Eftersom budgetpropositionen inte aviserar några höjningar de kommande åren heller så kommer urholkningen att fortsätta. Då hjälper det inte att idrottsministern påstår att han vill höja anslaget, säger Karin Mattsson Weijber.

Läs hela budgeten, utgiftsområde 17 (pdf-format)

 

För mer kommentarer kontakta

Karin Mattsson Weijber
070-600 37 22

Skribent: Fredrik Rodhe

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss