Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Åke Westin

Stort intresse utomlands för historiskt student-VM

2014-05-14 08:04

I helgen avslutades världens första student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala. Spelet höll världsklass och webb-sändningarna från sista matchen mellan Mexiko och Japan sågs av runt 100 000 personer. Intresset var klart större utomlands. I Sverige vaknar publiken för amerikansk fotboll långsamt.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Turneringen med Finland, Japan, Kina, Mexiko och Sverige har hållit på sedan den 1 maj. I söndagens avgörande match besegrade Mexiko Japan med 14-6. Segern firades stort i Mexiko där webbsändningarna kunde ses i biografer. Det är första gången som Mexiko slår Japan i ett internationellt mästerskap.

– Det är den bästa matchen som någonsin spelats i amerikansk fotboll i Sverige. Som jämförelse slog Japan Tyskland med 39-0 för inte så länge sedan. Då räknas ändå Tyskland som ett av Europas bästa lag, säger Martin Söderberg som är projektledare för turneringen.

335 deltagare och över 50 anhöriga har tillsammans spenderat 4 500 hotellnätter i Uppsala. I snitt 570 åskådare var på matcherna och tusentals runt om i världen fick en glimt av Uppsala genom webbsändningarna.

Tre internationella filmteam har följt tävlingarna på nära håll. NFL films gjorde ett reportage och Eurosport gjorde ett veckomagasin från tävlingarna. Dessutom har ett team följt Kina för att göra en långfilm om deras resa ut på amerikansk fotbollscenen.

– Det blev en väldig kulturkrock för kineserna. Många hade aldrig varit utanför Kina. Men vi har haft ett kulturellt utbyte med alla deltagare som var väldigt uppskattat. De har till exempel fått besöka universiteten och har varit på sightseeing i Stockholm, säger Martin Söderberg.

Det var inte bara det första student-VM:et i amerikansk fotboll någonsin. Tävlingen är dessutom det största student-VM:et sett till antal deltagare.

Över 100 000 personer såg webbsändningarna från den avgörande matchen mellan Mexiko och Japan. Inte ens arrangörerna var beredda på det stora intresset på webben.

– Första matchdagen fick det till och med fick vår sajt att krascha. Dessutom var responsen på sociala medier överväldigande, säger Joanna Bong Lindström som är kommunikationsansvarig på Sveriges akademiska idrottsförbund.

Hon beskriver VM:et som ett lyckat samarbete mellan Amerikansk fotbollförbundet och Sveriges akademiska idrottsförbund.

– Det var en fantastisk gemenskap och bra stämning. Vi vill arrangera internationella tävlingar och är stolta att få ha varit värd för världens första student-VM i amerikansk fotboll. Sen är vi tacksamma för våra nära 150 funktionärer. Utan dem hade det inte blivit något student-VM, säger hon.

Nästa sommar är det VM i amerikansk fotboll i Stockholm. Då kommer många av de som tävlade i årets student-VM tillbaka. Nu vet Martin Söderberg och de andra i organisationen att det går att arrangera en världsklasstävling i amerikansk fotboll i Sverige. På Tele2 arena nästa år blir administrationen större och logistiken svårare.

– Vi vet också att det blir svårt att få riktigt stora publiksiffror. Nu hade vi 570 åskådare i snitt. Jag tycker att matcherna förtjänade minst det dubbla. Vi måste få folk att förstå att det kommer att spelas riktigt bra fotboll på Tele2, säger Martin Söderberg.

Läs mer om internationella evenemang

Vill du veta mer om amerikansk fotboll? Se filmer och bli expert (extern länk)

Se SVT:s reportage från matchen Sverige-Japan:

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss