Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: LENNART MNSSON

Stötta idrotten i valet

2014-04-15 08:13

Den 14 september väljer vi vilka som ska leda våra kommuner, våra landsting och vår riksdag och fatta beslut som berör svensk idrott. Idrotten har 2,8 miljoner medlemmar i 20 000 föreningar. Den spelar en viktig roll i samhället. Men vad kan idrottsföreningen, idrottsledare, idrottare och idrottsengagerade göra för att påverka för idrottens bästa?
  • Skapad: 15 APR 2014 08:13
Idrottsvalet

Arbetet pågår redan för fullt. Flera idrottsföreningar i Älmhult, Småland, kräver en ny idrottshall – annars är barn- och ungdomsidrotten hotad. Den lokala gymnastiken har föreslagit ett Gymnastikens hus i Umeå och i Ekshärad i Värmland skriver sju idrottsföreningar gemensamt till kommunstyrelsen om att sporthallen behöver byggas ut. Samtidigt får vi allt fler signaler om ökad brist på idrottsanläggningar i storstäderna.

De är exempel på olika förhållanden för olika idrotter med varierande förslag på lösningar. Men utgångspunkten är densamma – investera i idrottsanläggningar, som är en prioriterad valfråga för idrottsrörelsen. De andra är stärk stödet till idrottsföreningar, föreningar är inte företag och fler internationella idrottsevenemang till Sverige.

650 000 idrottsledare, de flesta helt ideella, skapar varje dag möjligheter för barn, ungdomar och vuxna att utvecklas, känna glädje och gemenskap när de tränar och tävlar. För att kunna fortsätta göra det krävs förbättrade förutsättningar efter valet 2014. Förutsättningarna varierar både beroende på idrott och var i landet föreningarna finns.

Men idrottsrörelsens gemensamma huvudbudskap i valrörelsen är:
Låt alla idrotta.
Varför ska samhället stödja föreningsidrotten?
För att idrotten gör Sverige starkare.

Vad kan den idrottsengagerade föreningen eller individen göra?
•    Skriv på facebooksidan Svensk idrott och berätta vilka problem de brottas med ochanvänd hashtag  #låtallaidrotta.
•    Hämta affischer eller foldrar med idrottsrörelsens valfrågor på Svensk idrott.se och sätt upp eller dela ut. Materialet går att ändra för att varje idrottsförening ska kunna driva sitt budskap.

Har din förening redan fått stöd av kommunen och kan fortsätta utveckla er verksamhet?
•    Skriv på facebooksidan Svensk idrott och berätta vad du är stolt över att din förening lyckats uppnå och använd hashtag  #låtallaidrotta.
•    Hämta affischer eller foldrar med idrottsrörelsens valfrågor på Svensk idrott.se och sätt upp eller dela ut.


Mer om idrottsrörelsens valfrågorSkribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss