Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Strandlund-Tomsvik ska få tjejer att stanna i tennisen

2014-11-12 08:46

Tennisförbundet har startat en satsning för att få fler tjejer att stanna kvar och arbeta inom tennisen. Idag finns det många kvinnliga tränare på barn- och ungdomsnivå. På junior- och seniornivå ser det sämre ut. Niklas Fjeldstad och Maria Strandlund-Tomsvik leder arbetet som startade i september.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Niklas Fjeldstad, utvecklings- och utbildningsansvarig på Svenska Tennisförbundet, fick frågan hur många kvinnor som jobbade inom tennisen. Svaret var allt för få. Han insåg att förbundet måste göra något för att bli mer jämställda. Han sökte stimulansbidrag hos Riksidrottsförbundet och hörde av sig till Maria Strandlund-Tomsvik, tidigare elitspelare och förbundskapten i tennis. Numera är hon sportkommentator.

strandlund-tomsvik– Jag jobbar inte inom tennisen längre men kände att jag ändå ville vara med på det här, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

De startade en satsning med syfte att undersöka varför det är så få kvinnor som jobbar inom tennisen. Målet är att ta fram konkreta verktyg som hjälper tennisen att bli mer jämställd.

Satsningen är helt ny och den första nätverksträffen ägde rum på Bosön i Stockholm i september. Flera tjejer som är engagerade inom tennisen träffades för att diskutera problemet.

– Vi ville inte försöka oss på att ge några svar utan var där för att lyssna. Det var många på plats och det kändes riktigt, riktigt lyckat. Framförallt kom det fram många bra saker hur vi kan jobba för att få in fler tjejer i tennisen. Det var en bra energi på träffen, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Många av tjejerna uttryckte att de kände sig ensamma i sitt jobb inom tennisen. Med några undantag är det få svenska föreningar som har kvinnor anställda. Mycket jobb på kvällar och helger var ett problem som också lyftes på träffen, men deltagarna konstaterade att det inte hade specifikt med tjejer att göra.

– Det har antagligen med kultur och miljö att göra. Tennisen är mansdominerad på beslutsfattande positioner och så har det varit. Vi måste ändra på kulturen och i miljöerna. Det kan ta väldigt lång tid, men det behöver inte göra det, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Det finns inte något konkret mål med satsningen vilket är medvetet. Drömscenariot är helt enkelt att fler kvinnor ska jobba inom tennisen, oavsett om det är i receptionen, på kansliet, som tränare eller i styrelserna. Först då kan tennisen bli jämlik.

– Alla miljöer inom tennisen, från landslag till förening, skulle passa fler om det fanns fler kvinnor där. Det skulle bli naturligare för tjejer att stanna kvar inom tennisen och att se tennisen som ett naturligt yrkesval. För killarna sitter det i väggarna, men inte för tjejerna, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Till våren blir det en ny träff. Målet är att locka ännu fler den gången. Samtidigt fortsätter jobbet med att stötta de som var med redan på den första träffen. Några av deltagarna där har fått nya jobb och mer ansvar sedan träffen i september.

– Jag blev själv uppfångad av en person som uppmuntrade mig och tyckte att jag skulle utbilda mig till tränare. Om det inte hade hänt hade jag kanske inte fortsatt inom tennisen. Vilket hade känts väldigt konstigt för det är det roligaste jag vet. Det är viktigt att det finns kvinnor inom tennisen som kan se och fånga upp både tjejer och killar som kan jobba i föreningarna.

Läs mer om projektet för att få fler kvinnor att jobba med tennis på Svenska Tennisförbundets hemsida (öppnas i nytt fönster)

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

RF på Twitter

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss