Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Svensk idrott bäst i Norden på internationellt inflytande

2014-01-27 07:53

Sverige och svensk idrott står sig väl i den internationella idrottskonkurrensen – även när det gäller representation och inflytande i olika förbund, arbetsutskott och kommittéer. Det visar undersökningen Global Sports Political Power Index som Danmarks Idrottsförbund (DIF), har gjort. Sverige ligger i topp bland de nordiska länderna, på plats åtta i Europa och som nummer 13 i världen.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:32

Global Sports Political Power Index har tittat på nationaliteterna hos styrelseledamöterna i 31 olympiska och 45 icke-olympiska internationella förbund, 25 olympiska och 15 icke-olympiska europeiska förbund, Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och dess arbetsutskott, EOC och i ANOC.

En specifik representation i ett visst förbund eller styrelse ger en viss poäng genom de kriterier som indexet satt upp. En representation i IOK ger till exempel mer poäng än en styrelseplats i ett mindre europeiskt specialförbund.

– I en europeisk jämförelse så är det de stora länderna, Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien, som har mest inflytande. Jag tycker att ni i Sverige ska vara nöjda med att finnas på plats nummer åtta, säger Poul Broberg, idrottspolitisk chef i DIF.

I en jämförelse mellan de nordiska länderna hamnar Sverige i topp med 184 poäng. Tvåan Danmark får 108 poäng, Norge är trea på 97 poäng och Finland fyra på 79 poäng. Sverige har ungefär lika många positioner i europeiska förbund men har tre gånger så många internationella platser som Danmark.

Poul Broberg säger att USA är det land som i särklass har mest inflytande på den internationella idrotten, även om några av de europeiska länderna placerar sig på plats två till fem. Sverige hamnar på plats 13 i en jämförelse med hela världens länder.

Anledningen till att DIF har gjort undersökningen är dels att ta reda på vilket inflytande Danmark har i den internationella idrotten och dels undersöka vilka länder som kan vara intressanta att bygga allianser med för att nå ännu fler internationella positioner.

Idag har svensk idrott har cirka 250 internationella representanter och Riksidrottsförbundet arbetar, bland annat genom en utbildning för internationella representanter och mötesplatser, för att den siffran ska öka.

Läs Global Sports Political Power Index

Mer om utbildningen som ska stärka svensk idrotts internationella representation.

Skribent: Helena Carlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss