Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

”Titta på och prata om idrottens himmel och helvete”

2014-05-19 09:56

TV- och radioserien Idrottens- och Tränarens himmel och helvete har under året lyft flera av barn- och ungdomsidrottens utmaningar. Knivsta IK har använt serien när föräldrar, tränare och barn pratat värderingsfrågor. Målet är en mer öppen förening. Nu har Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och Utbildningsradion samlat ett material som idrottsföreningar kan använda för att få igång diskussion.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

Knivsta IK är en typisk idrottsförening någon mil söder om Uppsala. Många i bygden är engagerade i klubben, som är en smältdegel av lokalsamhället. Föreningslivet är, i samverkan med kommunen, angelägna att lyfta värdegrundsfrågor inom barn- och ungdomsidrotten.

Med hjälp av SISU Idrottsutbildarna har Knivsta IK samlat lagledare. Inom ramen för den utbildningen har föreningen visat videoklipp från Utbildningsradions två serier, Idrottens- och Tränarens himmel och helvete, och använt det som samtalsunderlag.

I serien, som sänts i Sveriges Radio och på Sveriges Television, tar Utbildningsradion upp allt från frågor om toppning, föräldrahets, kost, höga kostnader inom barn- och ungdomsidrott till barnens rätt att själva få komma till tals.

Många av lagledarna i Knivsta IK har sedan bjudit in barn och föräldrar i den egna gruppen och haft samma diskussion inom laget.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner och alla tycker att det är angelägna frågor. Det finns egentligen ingen tradition av att prata om sådant här men genom att öppna på locket hoppas vi få ett klimat där fler höjer rösten om de tycker att något är fel, berättar Jens Lindquist, lagledare för Knivsta IK:s flickor födda 04.

Samtalen i föreningen har framförallt inriktats på föreningens egen värdegrund om glädje, ansvar, kultur och utveckling. Lagledarna har pratat gemensamma värderingar, bra ledarskap och vad som är okej att göra och säga som förälder. Tanken är att samtliga lag i slutändan ska leva som föreningen lär.

Nu har Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och Utbildningsradion tillsammans samlat ett material på webben som idrottsföreningar kan använda för att få igång diskussion.

– Vi vill att idrottsföreningarna, med ledare och föräldrar, ska titta på och prata om innehållet i serien Idrottens himmel och helvete. De frågor och perspektiv som lyfts upp där kräver en levande diskussion. I slutändan handlar det om att göra verksamheten bättre för alla barn och ungdomar, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på Riksidrottsförbundet.

Läs mer om hur din förening kan arbeta med UR: serie.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss