Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Unikt nordiskt samarbete ger större möjlighet att hitta fuskare

2014-08-11 14:19

På idrottsarenan är de nordiska länderna rivaler, men i antidopingarbetet finns sedan länge ett nära samarbete. Ett världsunikt exempel är Jenny Schulze som ansvarar för analysering av blod- och steroidprofiler. Alla dopingtester från aktiva elitidrottare från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island passerar Jennys vaksamma och analyserande ögon.
  • Skapad: 11 AUG 2014 14:19
Antidoping

Varje vecka registreras ungefär 150 tester från de nordiska länderna. Jenny Schulze verkar som Nordic Athlete Passport Management Unit Manager (APMU), vilket innebär att hon går igenom samtliga för att utvärdera och vara navet i arbetet med profiler i Norden, både blodprofiler och steroidprofiler. De nordiska länderna har valt att gå samman och arbetet är uppbyggt på ett sätt som saknar motsvarighet i andra länder, och som fått beröm från WADA (World Anti-Doping Agency). Jenny Schulze startade arbetet för snart ett år sedan och hennes arbetsplats är i Oslo.

–        I dag jämförs dopingtester med en serie tester som gjorts på samma idrottare. Då blir det möjligt att kompensera för genetiska skillnader och bättre uppfatta avvikelser från de personliga identitetsprofiler som blodprofil och steroidprofil ger, säger hon.

Från och med 1 januari 2014 samlas alla steroidprofiler i ett biologiskt pass och alla dopinglaboratorier bör anlita en extern eller intern APMU. WADA:s regelverk för blodprofiler infördes 2009 men nu finns ett sådant även för steroidprofiler.

När tester gjorts i Sverige skickas provet till dopinglabbet på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När provet är registrerat i det gemensamma datasystemet får Jenny Schulze ett meddelande och kan analysera resultatet på plats i Oslo.

Jenny visar på sin dator olika kurvor för blodprofil och steroidprofil från en testad idrottare. Ett identifikationsnummer står i den övre vänsterkanten. De tidigare testerna som finns i idrottarens profil är också knutna till numret och finns redan på plats för analys och jämförelse.  Till skillnad från andra länders APMU kan Jenny se vilken individ som döljer sig bakom numret.

–        För att göra en så bra bedömning som möjligt är det viktigt att jag kan knyta historiska tester till det nytagna och också veta vilka personer det är bakom numren. Då först kan jag få fram tillräckligt mycket bakgrundsinformation. Det är till exempel bra att veta om ett prov är taget dagarna före ett nationellt mästerskap som utövaren ska delta i, eller om utövaren är skadad och håller på med rehabilitering, förklarar Jenny Schulze.

Varje profil klassificeras i en av fyra kategorier: normal, misstänkt profil där ytterligare undersökning behövs, trolig doping eller troligt medicinskt tillstånd/sjukdom.

Finns det en avvikelse i blod- eller steroidprofil skickar Jenny provet vidare till en expert. De nordiska länderna har knutit till sig experter som hör till de bästa i världen.

–        Om experten bedömer att provet har manipulerats (trolig doping) skickas profilen till ytterligare två experter som oberoende av varandra gör sina bedömningar. Om alla tre bedömer att det är doping startar en lång kedja av händelser, säger Jenny Schulze.

Idrottaren får chansen att förklara varför provet ser ut som det gör med detaljerad information som följer med en sammanfattning som görs för ärendet. Experterna tittar sedan på all data, både blod- och steroidprofiler och förklaringar från idrottaren. Bedömer de att det är doping tas ärendet vidare.

–        Processen kan bli ganska utdragen och mellan 2010 och 2012 stängdes cirka 30 utövare i världen av på grund av sin blodprofil, ingen av dem från de nordiska länderna. Framför allt har blodprofilprogrammet lett till att vi med målinriktad testning kunnat upptäcka fler EPO-positiva prover, berättar Jenny Schulze.

Blodprofil: Idrottarens hemoglobinvärde och andra blodparametrar undersöks över tid. Om utövaren försöker manipulera sitt blod med exempelvis EPO eller blodtransfusioner kommer det sannolikt att synas på de olika blodparametrarna.

Steroidprofil: Används för att följa utövarens steroidnivåer över tid. Det kan vara svårt att upptäcka om testosteron har tillförts, eftersom det ser likadant ut som det kroppen tillverkar själv. Därför används olika steroidration (mängd över tid) för att påvisa om det tillförts externt. Man utsöndrar förvånansvärt jämna nivåer av steroider i urinen över tid. Men vid doping kommer dessa ration att variera och urskilja sig.

Antidoping på rf.se

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss