Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: JOEL MARKLUND

AB-debatt: Idrott och mänskliga rättigheter hör ihop

2015-08-07 11:21

Svensk idrott måste i alla sammanhang stå upp för sin värdegrund baserad på demokrati, delaktighet, glädje, gemenskap, rent spel och alla människors lika värde och rätt att vara med. Detta ska vara lika närvarande i vårt internationella deltagande som på hemmaplan, trots att man i vissa länder kan uppfatta det som politiska ställningstaganden. Det skriver RF:s ordförande Björn Eriksson och generalsekreterare Birgitta Ljung i en debattartikel i dagens Aftonbladet.
  • Skapad: 07 AUG 2015 11:21
Idrottspolitik

Med ett pågående sim-VM i Ryssland, ett kommande friidrotts-VM i Kina är frågan om mänskliga rättigheter i samband med internationella mästerskap i hösta grad aktuell. Artikeln i Aftonbladet syftar till att klargöra svensk idrotts inställning i frågan.

Utgångspunkten är att värna om idrottens roll som brobyggare mellan både människor och nationer, men samtidigt tydligt stå för svensk idrotts värdegrund. I artikeln lyfter Björn Eriksson och Birgitta Ljung fram fyra punkter:

  • Stötta de nationella idrottsförbunden att påverka de internationella förbunden, så att de blir tydligare i sitt försvar av de mänskliga rättigheterna.
  • Genom specialidrottsförbunden verka för att de internationella specialidrottsförbunden ställer krav på arrangörsländer gällande ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara mästerskap
  • Samarbeta med andra organisationer för mer kunskap och ökad medvetenhet hos både ledare och aktiva.
  • Visa att det går att arrangera stora evenemang på ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt.

Men samtidigt är det viktigt att tydligt avgränsa idrottsrörelsens ansvar.

- Det ställs ibland krav på idrottsrörelsen att ta ett ansvar som sträcker sig långt utanför vad som är rimligt att begära. Krav som inte ställs på vare sig politiker eller näringslivet. Idrottsrörelsen kan ansvara för att påverka arrangemangen men vi kan inte ta ansvar för politiken i landet, skriver Eriksson och Ljung i artikeln.

Läs hela artikeln 

För ytterligare kommentarer kontakta
Björn Eriksson
tel 070-626 46 06

Skribent: Fredrik Rodhe

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss