Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

DN Debatt: Ökad fysisk aktivitet bromsar sjukfrånvaron

2015-11-28 11:38

Regeringen behöver komplettera sitt åtgärdsprogram för att minska sjukfrånvaron och lyfta in vikten av ökad fysisk aktivitet. Det skriver Riksidrottsförbundet tillsammans med 12 andra debattörer.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

Försäkringskassans rapport (DN Debatt 27/11) visar att sjukfrånvaron fortsätter att öka.  och Försäkringskassan lovar att kraftsamla för att klara hanteringen. Men det kommer inte att räcka för att nå regeringens mål. Regeringens åtgärdsprogram i sju punkter för att minska sjukfrånvaron saknar en viktig komponent. Det måste kompletteras med fysisk aktivitet som ett åttonde område för att trenden ska kunna brytas. .

När regeringen tidigare i höst presenterade åtgärdsprogrammet för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro identifierades sju insatsområden: jämställdhet, arbetsmiljö, tillvaratagande av arbetsförmåga, rehabilitering, psykisk ohälsa och smärta, kunskaper om sjukskrivningspraxis, samt ungas funktionsnedsättning och sjukdom. Vi är positiva till åtgärdsprogrammet som belyser kopplingen mellan sjukfrånvaro, stress och psykisk ohälsa, men vi saknar en punkt som tar upp betydelsen av fysisk aktivitet i detta sammanhang.

Läs hela debattinlägget här

 

För mer information kontakta

Birgitta Ljung
Generalsekreterare Riksidrottsförbundet
08-699 62 68

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss