Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Förlängt samarbete för att förebygga matchfixing

2015-04-09 13:57

Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Spel tar återigen gemensamt krafttag för att prioritera och stärka det förebyggande arbetet mot matchfixing. Det nya avtalet innebär bland annat att den tvååriga projektanställningen för att samordna arbetet mot matchfixing, som RF inrättade i april 2013, permanentas.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:29

– Samarbetet med Svenska Spel är en viktig del för att vi på ett fortsatt bra sätt ska kunna arbeta förebyggande mot matchfixing. Med tanke på hur utvecklingen har sett ut både nationellt och internationellt är det en nödvändighet att idrotten fortsatt arbetar hårt för att försöka komma till rätta med problematiken. Avtalet med Svenska Spel ger oss möjlighet till detta, säger Birgitta Ljung, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

I arbetet mot matchfixing ansvarar Riksidrottsförbundet för information, utbildningsstöd och samordning gentemot specialidrottsförbunden. Men även samordning av arbetet med andra berörda aktörer såsom myndigheter, spelbolag och internationella organisationer.

– Samarbetet med RF har hittills varit mycket givande och det känns både bra och naturligt att avtalet nu förlängs. Samarbetet har bidragit till ökad samverkan och ett större kunskapsutbyte mellan idrotten, oss själva och myndigheterna. Det har också inneburit konkreta åtgärder som utbildningsinsatser inom idrotten, en ny tipsfunktion och en Brå-studie som presenteras efter sommaren. Vi har tagit ett antal steg på vägen men det gemensamma arbetet för att motverka matchfixing måste fortsätta, säger Lennart Käll, VD för Svenska Spel.

Uppgjorda idrottstävlingar, så kallad matchfixing, är ett allvarligt hot mot tävlingsidrotten.
I takt med teknikutvecklingen och den allmänna globaliseringen har relationen mellan idrott och vadhållningsindustrin förändrats. Parallellt har problemen med matchfixing ökat. Under senaste åren har ett antal misstänkta matcher upptäckts i Sverige.

Avtalet mellan RF och Svenska Spel gäller från den 1 april i år och löper fram till och med den 31 mars 2019.

För mer information kontakta

Birgitta Ljung
Generalsekreterare, Riksidrottsförbundet
070-731 62 68

Lennart Käll
VD, Svenska Spel
010-120 77 77

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss