Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Golfen vill nå fler kvinnliga spelare och ledare

2015-03-05 17:19

För att behålla kvinnorna och locka fler tjejer har Svenska Golfförbundet inlett satsningen Vision 50/50. "Att arbeta med jämställdhet är en förutsättning för att golfsporten ska kunna möta framtiden, säger Annica Lundström", klubbchef för Örebro City Golf Club, projektledare Svenska Golfförbundet.
  • Skapad: 05 MAR 2015 17:19
Jämställdhet

I oktober 2014 beslutade Riksidrottsstyrelsen att tilldela 14 specialidrottsförbund 3 225 000 kronor i stimulansstöd för att utveckla sitt jämställdhetsarbete. Ett av förbunden som får stöd är Svenska Golfförbundet som inlett en satsning mot vision 50/50.

Fler kvinnliga utövare och ledare i föreningarna år 2020 är ett av Svenska Golfförbundets mål för att förbättra och modernisera verksamheten.

– Ska vi kunna möta framtiden måste vi arbeta med de målgrupper vi inte når tillräckligt bra, förklarar Annica Lundström, klubbchef för Örebro City Golf Club, projektledare Svenska Golfförbundet och fortsätter:

– Inom golfen har vi en tillväxt men vi ser också att vi inte når alla och det måste vi förbättra om vi ska kunna vara fortsatt starka. 15 procent av kvinnorna inom golfen väljer att lämna vår verksamhet idag, jämfört med 4 procent av männen. Det är en stor ekonomisk förlust för våra klubbar.

Målet är att få en jämn fördelning av kvinnor och män inom sporten på alla nivåer. Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål har legat till grund för satsningen, men att uppnå minst 40 procent kvinnor inom sporten redan till 2017 ser Svenska Golfförbundet inte som rimligt. Istället är målsättningen att ha minst 30 procent kvinnor i föreningarna år 2020.

– Just nu besöker jag 250 klubbar runt om i Sverige för att öka förståelsen för varför det här är så viktigt och vad det är vi gemensamt måste arbeta med. Ska vi nå kvinnorna måste vi se över varför de slutar och vad som hindrar dem från att börja. Mycket handlar om mjuka värden och värderingar, säger Annica Lundström.

Exempel på förbättringsområden är banornas utformning som inte är anpassade efter kvinnors slagstyrka, bristande kvalitet på anläggningar, bemötandet på golfklubbarna där män och kvinnor tenderar att behandlas olika, omoderna attityder och värderingar som lever kvar och som kvinnor ogillar.

RF jämställdhetsmål

Krönika av Karin Mattsson Weijber om jämställdhetsarbetet

Golf.se om projektet Vision 50/50. Se sid 32 i tidningen.

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss