Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Högnivåmöte om idrottens mörka och ljusa sidor

2015-11-15 19:19

Riksidrottsförbundets ordförande, Rikspolischefen, Riksåklagaren och Brottsförebyggandet rådets generaldirektör har träffats för att diskutera samverkan. Både samhällets och idrottens mörka och ljusa sidor stod på agendan.
  • Skapad: 15 NOV 2015 19:19

–  Idrotten är en så stor del i samhället att det är självklart att samhällets mörka sidor även finns inom idrotten. Som före detta Rikspolischef vet jag att där det finns pengar, där finns kriminalitet, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande.


Gruppen som kommer att ses ett par gånger per år kommer att diskutera gemensamma frågor på övergripande nivå.


–  Under lång tid har vi haft samverkan på operativ nivå på en rad områden, men det är viktigt att svensk idrott har en gemensam kanal på högsta ledningsnivå. Vi kommer inte att prata om hur visitationer vid insläpp på fotbollsmatcher ska ske, utan snarare generella förändringar i de kriminellas agerande kopplat till idrottsevenemang, säger Björn Eriksson.


Under mötet diskuterades också vikten av att idrotten tar ännu mer tydligt avstånd från allt som strider mot idrottens värdegrund och att problem som i dag framförallt finns inom fotbollen och ishockeyn inte sprider sig till andra idrotter.


–  Vi fick en passning som jag tar till mig. Värdegrunden är idrottens styrka och något vi jobbar hårt med och då måste vi se till att vi lever efter den i vardagen – på alla nivåer, säger Björn Eriksson.


En förändring i samhället i stort som diskuterades var ökande problem med hot och våld mot anställda och förtroendevalda.


– Hot och våld mot journalister, politiker och tjänstemän inom myndigheter är ett mycket allvarligt problem i en demokratisk stat. Den här frågan lyftes av idrotten eftersom det i lika hög grad gäller föreningslivet. Det är glädjande att vi var eniga om det och att RF har en ledande roll och ett särskilt ansvar i den här frågan, säger Björn Eriksson.


Den extraordinära situationen med många flyktingar som kommer till Sverige ställer stora krav på både myndigheter och civilsamhälle. Genom samverkan framförallt på lokal och regional nivå kan mottagandet av asylsökande bli ännu bättre.


–  Det värmer ett idrottshjärta när Dan Eliasson, Rikspolischef, säger att idrottsföreningarna finns där polisen inte finns och att föreningarna, som fungerar som ett kit i samhället, gör massor som är viktigt för polisens arbete. Om vi närmar oss varandra kan effekterna av det vi gör bli ännu större, säger Björn Eriksson.


För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06​​​

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss