Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Hur behåller vi tonåringarna?

2015-04-20 13:16

En utmaning som idrotten står inför är att behålla tonåringarna. Men föreningars förutsättningar att klara det skiljer sig åt beroende på var de finns, vilken idrott det gäller och hur verksamheten är utformad. SVT:s granskning visar på dessa skillnader och tar upp positiva exempel som går mot trenden.
  • Skapad: 20 APR 2015 13:16
Ungdomsidrott

Idrotten lockar generellt lika många barn i unga åldrar som tidigare, men färre tonåringar fortsätter att vara aktiva. Skillnaderna mellan idrotter, föreningar och områden i landet är stor. Det är också med den kunskapen som grund idrotten inlett ett omfattande strategiarbete.

I den värmländska byn Nordmark ökar idrottandet vilket förklaras av god stämning och att de ensamkommande flyktingbarnen som bor i byn välkomnas till föreningen. Ändå märker föreningen att det är tuffare i dag än tidigare att klara ekonomin.

Öppna träningar, samverkan mellan idrotter där barnen uppmanas att vara aktiva i flera idrotter, och prova på aktiviteter är några av de faktorer som gett en ökning av idrottandet i Jönköpings län.

SVT:s granskning #ettsverige sätter fokus på ungdomsidrottens utmaningar och hur olika det ser ut beroende på var i landet du bor, vilken ålder du har och vilken idrott du vill utöva.

-  Vissa mål kan inte lösas på föreningsnivå utan vi behöver jobba mer på central nivå tillsammans med förbunden bland annat med tävlingssystemen.  Idrotten har en del att göra när det gäller flexibilitet bland annat, förklarar Karin Mattsson Weijber, ordförande Riksidrottsförbundet..

Karin Mattsson Weijber om att behålla tonåringar i SVT rapport 20 april 2015

Karin Mattsson Weijber i SVT aktuellt 20 april 2015

Idrottens strategiarbete

Anvisningar Barn- och ungdomsidrott

Hela SVT:s granskning

Fakta om barn- och ungdomsidrott

Idrotten i siffror

LOK-stöd fakta och siffror

SISU idrottsutbildarnas utbildning Framtidens förening

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss