Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrotten engagerar sig för att hjälpa flyktingar

2015-09-07 16:16

Idrotten engagerar sig för flyktingar och för ökad integration genom mängder av olika initiativ. Många startas av engagerade ideella medlemmar, föräldrar, supportrar, spelare och förtroendevalda. Här följer några av de initiativ som nämnts i media från runt om i landet de senaste dagarna.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

Så fick de varandra till slut - Nälden och Världen. Och det är ingen tvekan om att kärlek uppstod när byn bjöd in främlingar och ofrämlingar till en fullspäckad aktivitetshelg i kamratskapens tecken.

Så skriver Östersundsposten om Näldens IF:s initiativ Hej främling.

Samma initiativ har också väckt intresse utomlands. Läs mer här

Asef, 16, har hittat hem  - i fotbollsklubben Bagarmossen Kärrtorp BK. Läs DN reportaget här

Djurgården upplåter sin matchtröja till förmån för Radiohjälpens insamling för Världens barn.

IFK Kalmar skänker intäkter från match till Rädda barnen och FBC Kalmarsund startar insamling till förmån för Röda korset.

Malmö FF supportrar samlar in pengar tillsammans med Unicef, Norrköpings fans, samlar in pengar så att personer på ett lokalt flytkingboende kunde gå på lagets matcher och AIK inleder samarbete med Solna Stad och gymnasium för att hjälpa till i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Det här är bara några av alla idrottens insatser för den pågående flyktingkatastrofen. 

Läs hela Aftonbladets artikel här

Kim Källström om fotbolllandslagets planer att bidra

Aftonbladet samlar en fantastisk lista med idrottsinitiativ som under måndag 7 september ser ut så här - men som växer hela tiden:

 

AIK: Tillsammans med Solna Stad och Solna Gymnasium ska AIK hjälpa till att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Bajen Fans: Har under året erbjudit flera ensamkommande flyktingar biljetter till klubbens matcher. Skriver att de nu söker ett djupare samarbete med någon "ideell aktör inom området".

Bromma support: I samarbete med Unicef samlar Bromma support pengar Unicefs katastrofhjälp.

Brynäs: Under devisen "Det här handlar inte om hockey" och i samarbete med Unicef samlar Brynäs in pengar till krigets flyktingar. Insamlingen är upp i 55 000 kronor.

Djurgården Fotboll: Världens barn får plats på DIF:s tröjor för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling. Målet är att samla in 400 000 kronor.

Dösjöbro IF: Skånska fotbollslaget Dösjöbro mötte under kvällen Bjärred. Intäkterna för inträde uppgick till 5600 kronor – och allt skänktes oavkortat till välgörenhet.

Edsbyn Red Farmers: Bandyklubbens supportrar skänker pengar baserat på medlemsantal och uppmanar medlemmar att skänka mer.

Gais: Gais uppmanar på sin hemsida medlemmar att skänka pengar till Sverige för UNHCR.

Gripen Trollhättan: Alla spelare i bandyklubbens A-lag kommer skänka pengar till UNHCR som är på plats i Grekland.

Guliganerna: Elfsborgs supporterklubb har sedan i våras haft ett fadderprojekt, "Lika olika”, med Borås stad där man samlat in pengar till säsongsbiljetter för flyktingar som ett integrationsprojekt. Nu samlar de även i till den akuta situationen i samverkan med Unicef. 

Fagersta Södra IK: Division 4-laget Fagersta skänker hela entrékassan från nästa hemmamatch, 12 september, till Unicef.

FC Härlanda: Division sex-klubben från Göteborg samlar dels in pengar internt men utmanar också andra klubbar i området att samla in pengar. Två lag, Hönö IS och Pushers BK, har redan antagit utmaningen.

Harg-Östhammar FF: Division fem-klubben från Uppland har sedan i början av sommaren hjälpt ensamkommande flyktingarbarn från en närliggande flyktingförläggning att få spela fotboll i föreningens regi.

HC Dalen: På initiativ av lagkaptenen David Fredriksson skänker spelare och styrelse i innebandyklubben pengar till katastrofhjälp. Insamlingen görs i samarbete med Unicef.

HIF:s supportergrupp Kärnan:

Helsingborgs supportergrupp Kärnan har precis som Blåvitt och MFF m.fl. en insamling i samarbete med Unicef.

Kalmar FF: KFF har även de en insamling i samarbete med Unicef.

Korpen Innebandy: I Jönköping har Korpen-laget Ajjemenninge utmanat alla sina seriekollegor att skänka minst 200 kronor var till välgörande ändamål.

Liverpool Sverige: Svenska Liverpoolsupportrar samlar även de in pengar i samarbete med Unicef under parollen "Barn ska inte vandra ensamma".

Peking Ultras: Har redan inlett samarbete med ett lokalt flyktingboende för att integrera flyktingar i samhället genom fotbollen.

MFF-familjen: MFF-supportrar har i samarbete med Unicef samlat in 265 000 kronor.

Morlanda Goif: Klubben från Orust fyller 70 år i helgen och firar det med en jubileumsdag. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till Unicef. Föreningen arbetar också för att hjälpa och bistå ett lokalt flyktingboende.

FC Rosengård: "Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss". Så börjar Rosengårds insamling till Unicef.

Sandvikens IF: I samarbete med Svenska kyrkan görs insatser som skänker mat, vatten och tält till människor på flykt.

Skellefteå AIK/North Power: Skellefteå AIK:s supporterförening North Power skänker 5000 kronor till Radiohjälpen och uppmanar lagets fans att skänka mer.

Spöland Vännäs IF: Alla intäkter från dagens matcher på Vännäs IP, damer div två och herrar div tre, kommer skänkas till Unicef.

Stenungsunds IF: Skänker 15 procent av intäkterna från sponsordag senare i månaden till fond för ensamkommande flyktingbarn. Skänker även kläder till den lokala flyktingförläggningen.

Sveakurd FC: Ett nystartat division sju-lag i Göteborg som jobbat mycket med aktiviteter för ensamkommande och andra flyktingar från Syrien. Alla caféintäkter från höstens matcher går också rakt till välgörenhet precis som intäkterna av en loppis.

Utsikten: I samband med superettanlagets match mot Sirius i helgen bjöd man in ett lag med ensamkommande flyktingbarn att möta ett lag med lokala kändisar. Matchen dömdes av Anders Svensson.

We Are United: Manchester Uniteds svenska supporterklubb har även de startat en insamling i samarbete med Unicef.

Åtvidabergs FF: Klubben skänker 300kr per "all star-tröja" som säljs i klubbens shop under september till Rädda barnen.

Änglarna Supportergrupp: IFK Göteborgs-supportrarna gör som MFF och startar insamling med Unicef.

Örebro Hockey: I samband med träningsmatchen mot Vita Hästen så samlar ÖHK och Svenska kyrkan in pengar. Vid entrén kan alla välja att skänka pengar i stället för att betala inträde.

Örebro SK: ÖSK fotboll inledde ett samarbete med Världens barn i förra veckan. På kort sikt kommer spelare i laget finnas med och samla in pengar på stan för Världens barns räkning samt att klubben kommer ha olika insamlingar i samband med lagens hemmamatcher i höst.

Örgryte: Kommer i samband med matchen mot Höllviken samla in kläder och pengar som sedan ska fraktas till den grekiska ön Lesbos i samarbete med den ideella hjälpinsatsen "Vi gör vad vi kan".

P18 IK: Visby-laget skänkte hela inträder från dagens match till Rädda Barnen.

Syrianska FC: Säljer rabatt-häftet 'City Deal' för 100 kr/st. Pengarna går oavkortat till Syriens barn.

IFK Haninge BRB: Har en insamling av kläder, hygienartiklar och pengar genom Unicef och frivilligorganisationen "Vi gör vad vi kan".

HÅFF: Vid helgens hemmamatch mot Oskarström i division 4 skänktes alla intäkter från inträde, lotterier och kiosk till Röda korset.

IFK Mariefred P-05 fotboll ska samla burkar och flaskor genom Pantamera/Returpack och ska skänka intäkterna riktat till flyktingbarn.

KSF Prespa Birlik Har startat en insamling i samarbete med Unicef. 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss