Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 1: Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik

2016-01-13 09:09

KRÖNIKA: Det har länge varit den allmänna uppfattningen, inte bara inom idrottsrörelsen, utan också bland folk i allmänhet och bland politiker och andra beslutsfattare, att idrott i förening ger mervärden som gemenskap, demokrati och social fostran. Dryga tre miljoner medlemmar, ett statligt idrottsstöd på nästan två miljarder och ett kommunalt stöd till landets idrottsföreningar på betydligt mer talar sitt tydliga språk. Och vi har inom svensk idrott lugnt kunnat luta oss tillbaka i förvissning om vår egen förträfflighet.
  • Skapad: 13 JAN 2016 09:09

Men på senare tid har bilden förändrats. Media har allt oftare börjat rapportera om missförhållanden, inte bara som enskilda avarter utan som symptom på systemfel. Den ständiga tillväxten av medlemmar i landets idrottsföreningar har inte bara avtagit utan på vissa håll också övergått i en minskning.

Samtidigt växer olika former av mer eller mindre kommersiella alternativ i både antal och popularitet. Och politiker över hela landet har börjat fundera över om ett stöd till den organiserade föreningsidrotten egentligen är det vettigaste sättet att främja en hälsosam fritid.

Svensk idrott är inte döende, långt därifrån. Fortfarande söker sig en klar majoritet av våra barn till idrottsföreningar för att tillsammans med andra göra det roligaste de vet. Fortfarande är fotbolls- eller hockeylaget på många håll ortens stolthet och fungerar som ett kitt i lokalsamhället. Fortfarande sitter vi klistrade framför tv:n och hejar på våra svenska landslag.

Men allt detta är inte längre lika självklart. Vi, och med vi menar jag alla engagerade på alla nivåer inom svensk idrott, måste vakna upp ur vår törnrosasömn och inse att världen har förändrats. I en allt hårdare konkurrens om människors fritid måste vi bli bättre på att tala om vad vi gör och varför det är bra för barn och ungdomar såväl som för vuxna. Vi behöver berätta att vi erbjuder inte bara en rolig och nyttig fysisk aktivitet utan också en gemenskap över alla åldersmässiga, sociala och kulturella gränser.

Och vi måste också se till att vi faktiskt kan stå för det vi säger.

En av hörnstenarna i det strategibeslut RF-stämman i maj tog var ”värdegrunden vår styrka”. Värdegrunden – glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med, rent spel – måste genomsyra hela verksamheten, på planen eller i hallen, i omklädningsrummet och under styrelsemötena. Jag är helt trygg i min bild att de allra flesta föreningar lever efter den värdegrunden. Men jag är lika säker på att det hos alla finns saker, större eller mindre, som kan förbättras.

En sak de senaste årens mediala diskussioner om olika avarter inom svensk idrott har lärt oss är att det klassiska uttrycket att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk fortfarande håller. En dålig ledare kan förstöra för en hel förening. En förening som agerar i strid mot värdegrunden kan användas som argument mot hela idrottsrörelsen. Därför måste vi gemensamt se till att hela tiden hålla värdegrunden och diskussionen om vad den betyder i vår lokala vardag levande. Det är viktigt att vi lyssnar och lär när kritik är befogad.

Vi som företräder idrotten måste också gemensamt, med samma engagemang som vi ser bland våra ideella ledare i våra idrottsföreningar, stå upp för det som vi tillsammans representerar och för det arbete som de gör varje dag. Vi måste med stolthet och mod också våga säga ifrån när kritiken är obefogad. Här har vi som företrädare en uppgift att visa hur tydligt vi står bakom all oerhört bra verksamhet som bedrivs varje dag.

Det är värt att fightas för en rättvis bild av idrott och idrottsledare. Det är vår uppgift att säga ifrån när kritiken är felriktad.


Inledande krönika publicerad 23 december 2015


Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Skribent: Björn Eriksson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss