Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 3: Vi är stolta men inte nöjda

2016-01-27 11:19

KRÖNIKA: I år får Svensk idrott 1,9 miljarder kronor i statligt stöd. Det är knappt två promille av den totala statsbudgeten. Någon exakt siffra på det samlade kommunala idrottsstödet finns tyvärr inte, men det ligger någonstans kring 5-6 miljarder om vi räknar med anläggningssubventioner. Det är ungefär en procent av kommunernas sammanlagda kostnader.
  • Skapad: 27 JAN 2016 11:19
Idrottspolitik

Totalt sett får idrottsrörelsen alltså ett omfattande samhällsstöd, men sett i ett helhetsperspektiv är det egentligen inte så stort för en verksamhet som omfattar drygt en tredjedel av befolkningen och engagerar oerhört många fler. Skälet till att vi får det är dessutom att vi ger så mycket tillbaka, pengar satsade på föreningsidrott är i längden en god investering tack vare alla de ideella insatser varje krona genererar.

Skälet till att föreningsidrotten finns och har vuxit sig så stor är dock i grunden inte att den är samhällsnyttig, utan att människor går samman för att gemensamt göra något de älskar – det må sedan vara ridning eller casting, ishockey eller curling. Eller någon av de andra cirka 250 idrottsgrenar som finns inom den svenska idrottsfamiljen.

I en tidigare krönika skrev jag om betydelsen av att komma ihåg varför vi finns till, att vi inte förvandlas till en leverantör av samhällstjänster. Men samtidigt att vi är beredda att ta på oss samhällsansvar ­ – om verksamheten stämmer överens med det vi själva vill göra.

Den nuvarande regeringen har pekat ut tre prioriterade områden inom ramen för idrottspolitiken: integration, folkhälsa och internationella evenemang. Alla tre passar alldeles utmärkt in i den strategiska inriktning den senaste RF-stämman beslutade om.

 

Integrationsarbetet är redan igång, med hjälp av de extra 64 miljoner vi fått för att utveckla den verksamheten under 2016. Det bygger på en av de mest centrala delarna av vår värdegrund – allas rätt att vara med. Vi har alla förutsättningar eftersom idrott är något alla känner till och de flesta tycker är roligt. Men det gäller att skapa en verksamhet med så låga trösklar som möjligt, verksamhet som är enkel att börja i, och stanna kvar i. Där kan många föreningar och förbund göra mer.

Hälsa har alltid varit en viktig faktor för idrotten och också något som kommit allt mer i fokus. Poängen för föreningsidrotten är att hälsa i många fall kommer på köpet. Säg den sexåring som börjar i en gymnastik- eller handbollsförening för att det är hälsosamt. Han eller hon gör det för att det är roligt, den som inte tycker det slutar snart. Men den roliga aktiviteten gör att barnet blir friskare och mår bättre. Problemet på en del håll är dock att den lustfyllda aktiviteten ganska snabbt övergår i något som av många uppfattas som pressande krav på prestation. Här har vi också en hemläxa att göra, att erbjuda verksamhet för alla dem som inte är intresserade av en idrottslig karriär utan ”bara” vill ha roligt och må bra.

Internationella idrottsevenemang har vi under flera år försökt få staten att engagera sig i och vi är glada att den nuvarande regeringen visar ett genuint intresse för frågan. För evenemangen är bra inte bara för idrotten utan också för såväl den arrangerande orten som för landet som helhet. Ur både (i de flesta fall) ekonomiska och andra aspekter. I en situation där ett antal internationella idrottsförbund har all anledning att se över systemen för att utse värdorter för sina mästerskap kan Sveriges goda rykte vara ett starkt säljargument.

På samtliga tre prioriterade områden gör Svensk idrott stora och samhällsnyttiga insatser. Och på alla tre är vi beredda att göra mer, om vi får de ekonomiska förutsättningarna. Vi är, som det ibland heter i den politiska debatten, stolta men inte nöjda.

 

Tidigare publicerade krönikor av Björn Eriksson:

Budord 1:Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik

Budord 2: Idrotten vet bäst när och hur vi gör mest nytta

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss