Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 4: Bredden en viktig del av Svensk idrotts storhet

2016-02-01 22:48

KRÖNIKA: Vet du vem Evelina Koch är? Jag måste skamligt nog erkänna att jag nog inte heller skulle kunna svara på den frågan utan att kolla först. Hon ägnar sig åt draghundsport, en av 71 olika idrotter i RF-familjen. Förra året blev hon, tillsammans med sina hundar, världsmästare i långdistans, en av cirka 250 idrottsgrenar organiserade av de 71 förbunden. Det tog för övrigt henne och hundarna två dagar och tio timmar att genomföra det 50 mil långa loppet. En fantastisk prestation!
  • Skapad: 01 FEB 2016 22:48
Björn Eriksson

När vi läser tidningarnas sportsidor eller tittar på sportsändningar på TV är det lätt att tro att Svensk idrott består av fotboll, ishockey och kanske ett tiotal idrotter till. Idrotter som utövas av välbetalda heltidsproffs som flyger jorden runt och bor på tjusiga hotell. Men verkligheten är en helt annan. Elitidrotten är bara en liten del av den samlade idrottsrörelsen, och de publika, penningstinna idrotterna är en liten del av elitidrotten. De allra flesta lever i mer eller mindre total medieskugga och får själva göra stora uppoffringar för att kunna hålla på med den idrott de älskar.

Det gör också att de 71 specialidrottsförbunden, RF:s medlemmar, lever under väldigt skilda villkor. Några har över 100 000 medlemmar, stora kanslier och en årlig omsättning över 100 miljoner kronor. Medan vi på den andra extremen också har förbund som inte är större än vissa föreningar när det gäller både både antal medlemmar och ekonomi. Självklart ser deras olika verkligheter olika ut, vilket också leder till att de ibland kan ha olika intressen och uppfattningar i sakfrågor.

Men Svensk idrotts styrka genom historien har varit att lyckas hålla samman denna heterogena skara i samma familj. Sammanhållningen manifesteras i vår gemensamma värdegrund och den ideella idrottsföreningen som organisatorisk bas. De olika idrotterna konkurrerar i vissa mån med varandra, men det finns också en grundläggande solidaritet inom familjen. Det faktum att Fotbollförbundet visserligen alltid fått mest statsstöd men aldrig så mycket som dess storlek egentligen berättigat till – och hela tiden accepterat detta – är ett tydligt exempel på denna solidaritet. Som också gör att vi, genom RF, kan agera samlat i förhållande till regeringen och andra beslutsfattare.

De olika idrotterna har också mycket av vinna genom samverkan. Som i SM-veckan där de vanligtvis medialt undanskymda idrotterna kan låna lite av glansen från de stora. Också i det politiska påverkansarbetet gynnas hela idrottsrörelsen av de stora idrotternas storlek och styrka. Omvänt har de mindre idrotterna ibland en kompetens som de större kan utnyttja. Som när konståkare lär hockeyspelare att åka skridsko eller volleybollspelare lär fotbollsspelare hoppteknik.

Men den allra största vinsten är ändå att vi gemensamt kan erbjuda inte minst barn och ungdomar ett fantastiskt smörgåsbord av roliga, utvecklande och hälsosamma idrotter. Det finns aldrig något som passar för alla, men alla kan alltid hitta något som passar just honom eller henne. Oavsett ålder och idrottsliga ambitioner.

Den styrkan ska vi vara stolta över och vårda ömt. 

 

Tidigare publicerade krönikor av Björn Eriksson:

Budord 1:Försvara värderingar men lyssna på befogad kritik

Budord 2: Idrotten vet bäst när och hur vi gör mest nytta

Budord 3: Vi är stolta men inte nöjda

 

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsfölrbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Björn Eriksson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss