Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moses stentavlor - budord 5: Skapa enklare och roligare gemenskap

2016-02-15 10:22

När jag var ung, och jag vet att det var längesedan, fanns det egentligen bara två möjligheter att syssla med idrott. Antingen så slog man sig ihop med kompisarna för att sparka boll eller vad det nu var man ville göra, eller också gick man med i en idrottsförening, men det var för 50-60 år sedan inte särskilt många.
  • Skapad: 15 FEB 2016 10:22
Ungdomsidrott

Under 70- och 80-talet exploderade den föreningsdrivna barn- och ungdomsidrotten. Plötsligt skulle "alla" barn och ungdomar vara med i en förening. Och vi som var aktiva inom idrottsrörelsen fick uppfattningen att vi satt på ett självspelande piano, som inte behövde någon större ansträngning för att utvecklas.

Idag är situationen annorlunda. Alternativen är betydligt fler, framför allt en massa alternativ till idrott, men också alternativa sätt att bedriva idrott. Det började med de privata gymmen, fortsatte med olika former av läger i kommersiell regi och idag finns det privata företag som erbjuder alternativ på i stort sett alla idrottsliga nivåer. Och de vinner mark. Spontanidrotten har i en allt mer organiserad tillvaro drabbats hårdast. Men på senare tid har vi kunnat se hur också föreningsidrotten tappar, framför allt bland tonåringar och unga vuxna.

Det finns naturligtvis ingenting som säger att idrott i sig måste bedrivas, eller ens bedrivs bättre, i ideella föreningar. Bredsidor, backhands, slagskott eller hopp över hästhinder kan läras ut och tränas i många olika organisationsformer. Eller utan någon organisation alls. Då är det lätt att titta på vad de gör som just nu framstår som vinnare, de olika privata alternativen. Och försöka kopiera dem.

Men jag, och inte bara jag utan RF-stämman i våras gick på samma linje, menar att föreningslivet har något annat och mer att erbjuda än den rena idrottsutövningen. Det sammanfattas i vår gemensamma värdegrund: demokrati och delaktighet, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med och rent spel. De grundpelare som gör föreningslivet till en viktig del av den svenska demokratin.

Det är något vi ska vara stolta över, men samtidigt vårda och utveckla. Undersökningar visar att ungdomar idag har svårt skilja mellan ideella föreningar och privata företag. Och visst blir det komplicerat när företag talar om sina medlemmar och föreningar som sina kunder. Svensk idrott måste räta på ryggen och tydligt visa på skillnaderna, inte i första hand i fina texter utan i det dagliga föreningslivet.

Samtidigt kan vi inte vara oss själva nog. De senaste årens tillbakagång för föreningsidrotten samtidigt som idrottandet i sig inte minskar visar att människor vill ha något som föreningarna inte erbjuder. Det måste vi analysera och våga pröva i nya former. All träning behöver kanske inte bedrivas på samma sätt som den alltid gjort. Och devisen citius, altius, fortus – snabbare, högre, fortare – kan kanske ibland ersättas med enklare och roligare.

När jag ser mig omkring och pratar med ledare runt om i Idrottssverige känns det väldigt spännande. Det känns som att något är på väg att hända, att allt fler börjar tänka utanför de hundraåriga banorna. Att tänka nytt, att lära av andra men inte kopiera utan utveckla från vår gemensamma grund, det är för mig vägen framåt.

Skribent: Björn Eriksson

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss