Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Mujo Korach Agneta Blom.

”Nu ska vi gå från ord till handling”

2015-02-09 14:13

I förra veckan blev det klart att Agneta Blom tar över som nationell samordnare för en positiv supporterkultur. Hon är ordförande i kommunfullmäktige i Örebro och har varit ämnessakkunnig och sekreterare åt den tidigare samordnaren Rose-Marie Frebran. RF.se bad henne ta tempen på supportersverige.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:29

Hur ser det ut i supportersverige?
– Idag finns en dialog mellan de olika parterna. Det kan vara mellan förbund och klubb, polis och arrangör eller klubb och supportergrupp. Det är speciellt när en så stor mängd människor samlas på ett ställe som ett idrottsevenemang, men vi har kanske aldrig haft så bra förutsättningar att främja det positiva som idag. Vi har konstruktiva samtal och pratar om problem som inte är så enkla att lösa. Alla parter är inte alltid överens och då gäller det att hitta bra sätt att jobba genom konstruktiva samtal.

Vad är din uppgift som nationell samordnare för en positiv supporterkultur?
– Jag ska ge stöd till arbetet med att skapa en positiv supporterkultur. Parterna vet rätt bra vad som funkar bäst och det positiva dominerar helt på många håll. Jag bidrar med idéer och problemlösning om det behövs och kan hjälpa till med att se till att det händer något konkret. Jag kan stödja så att alla kan jobba för att nå samma mål. Det fungerar olika i Norrbotten jämfört med till exempel Halmstad. Jag kan ge tips så att supportrarna bemöts på ett likvärdigt sätt överallt. Supportergrupperna ser olika ut i landet. Ofta är de välfungerande men på vissa håll finns en konflikt mellan parterna.

Hur går du vidare med arbetet i din nya roll?
– Rapporten är framtagen och förslagen finns färdiga inte minst genom den nationella strategi som parterna arbetat fram tillsammans. Nu handlar det om att gå från ord till handling. Det är parterna som har bett regeringen att få hjälp med samverkan, men det är fortfarande de själva som har huvudansvaret. Det handlar om att ha tålamod för att få allt att fungera konkret och på ett likvärdigt sätt i hela landet. Jag kommer att åka land och rike runt för att stödja grupperna i att jobba med den nationella strategin. Det finns olika bilder av vad som är positiv supporterkultur. Det gäller att öka förståelsen hos alla inblandade. Kunskap om vad supporterkultur är finns med som en del under träffarna.

Hur kan supportrarna vara med och jobba med samverkan?
– De officiella supportergrupperna ska vara representerade på träffarna. Men om du som supporter tycker något så kom gärna med förslag. Supportrarna vet och känner ofta bäst vad som kan göras och grupperna bidrar redan idag till att skapa bra evenemang. Sen finns det en del som inte är bra också.

Varför är supportrarna viktiga?
– Om du frågar föreningarna så säger alla att supportrarna är otroligt viktiga. De vill att så många som möjligt ska komma och stötta vid evenemangen. Och de vill nå breda grupper av människor. Supportrarna är en viktig del av lagsporterna. De tillhör i princip verksamheten. De älskar sporten och sina lag. Det får man inte glömma. De vill också vara en del av ett socialt sammanhang där de kan dela på glädjen och engagemanget – precis som alla andra.

Läs mer om hur Riksidrottsförbundet jobbar med supporterkultur här

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

RF på Twitter

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss