Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ny mottagning för psykisk ohälsa bland elitidrottare

2015-01-19 10:49

Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet har inlett ett samarbete för att behandla och förebygga psykisk ohälsa hos elitidrottare under och efter karriären. Som ett första steg öppnar Mottagningen för Elitidrott och Hälsa i Stockholm den 1 februari. Verksamheten börjar i liten skala med att ta emot elitidrottare/ledare över 18 år som befinner sig på landslagsnivå eller precis har avslutat sin karriär.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:33

– Det är glädjande att specialistmottagningen för Elitidrott och Hälsa nu kan öppna och även ta ett ansvar för att proaktivt förebygga svårare psykisk ohälsa under och efter elitidrottskarriären, säger Göran Kenttä, ansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Att vara verksam inom elitidrotten är förknippat med stora krav och höga påfrestningar fysiologiskt och mentalt. Sedan länge har det idrottsmedicinska stödet varit etablerat och varit ett stort och viktigt stöd. Högspecialiserad behandling av psykisk ohälsa har däremot varit ett icke tillgodosett vårdbehov inom idrottsmedicin.

– Denna satsning kommer att öka tillgängligheten till vård för psykisk ohälsa för personer som levt under hård psykisk press under sin aktiva tid, och som ofta ställs inför svåra utmaningar när idrottskarriären övergår i en ny livsfas, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

På Riddargatan 1, Mottagningen för Elitidrott och Hälsa finns läkare med specialistutbildning i psykiatri och beroende, psykologer och psykoterapeuter, alla med erfarenhet av elitidrott. Mottagningen ska förhoppningsvis utvecklas med egen forskning och konsultativ verksamhet till ett kunskapscentrum för elitidrott och psykisk hälsa i hela landet och utanför elitidrotten.

För mer information kontakta:

Göran Kenttä               
Ansvarig för idrottspsykologi RF, lektor vid GIH.     
This is a mailto link
08-699 62 21

Beroendecentrums presstjänst
08-123 470 10, 08-123 40 444


Johan Franck              
Verksamhetschef Beroendecentrum Stockholm       
This is a mailto link           

Karin Hyland
Överläkare, verksamhetschef Riddargatan 1
This is a mailto link

Kontaktuppgifter och information om mottagningen Elitidrott och Hälsa

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss