Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Nytt år, nya pengar och nya krafttag av svensk idrott

2016-01-25 10:25

I helgen beslutade Riksidrottsstyrelsen om fördelningen av idrottens anslag för 2016. Stödet till specialidrottsförbunden höjs med totalt 55 miljoner kronor och stödet till barn- och ungdomsidrott höjs med 50 miljoner kronor via Idrottslyftet.
  • Skapad: 25 JAN 2016 10:25
Idrottens finansiering

– Det känns verkligen som en pangstart på ett nytt verksamhetsår. Via de ekonomiska satsningar som görs öppnas möjligheter att än mer nyttja idrottens kraft i samhällsbyggandet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I jämförelse med 2015 har anslaget ökats med 197 miljoner kronor. 64 miljoner kronor av dessa är destinerade att användas till idrottens arbete för att underlätta etableringsprocessen för nyanlända.
Regeringen höjer de öronmärkta bidragen till antidopingverksamhet, Centrum för idrottsforskning och idrottslyftet med cirka 10 procent. Kvar för Riksidrottsstyrelsen att fördela är cirka 75 miljoner kronor.

– Jag gläds särskilt åt två väsentliga delar; att det idoga påverkansarbetet nu har gett respons och att vi har fått förtroende från politikernas sida att själva avgöra hur resurserna ska fördelas, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsstyrelsen väljer att fördela stödet med en generell höjning på cirka 10 procent med ett undantag, ökningen av elitstödet till landslag som höjs med 25 miljoner kronor. Under 2013 års nedskärningar var det nämligen elitstödet som drabbades mest. 

Därtill får Sveriges olympiska kommitté, SOK en ökning med 4 miljoner kronor och Paralympiska kommittén en ökning med 1 miljon kronor. Distriktsidrottsförbunden som stödjer och företräder den lokala föreningsidrotten får en ökning av stöd på 4 miljoner kronor.


För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss