Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Thomas Laurell (Visita/Svensk turism), Mikael Damberg (närings- och innovationsminister), Karin Mattsson Weijber (ordförande Riksidrottsförbundet) och Gabriel Wikström (idrottsminister).

Regeringen vill ha fler idrottsevenemang

2015-02-26 15:31

Samtidigt som ett VM i skidor dundrar genom Falun tar framtida mästerskap i Sverige form bakom kulisserna. Det är förhoppningen med idrottens och besöksnäringens strategi för internationella evenemang vars samordningsgrupp träffades på torsdagen. Idrottsminister Gabriel Wikström och närings- och innovationsminister Mikael Damberg var med på mötet.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:29

De svenska skidåkarna gör ett av sina bästa världsmästerskap i längdskidor. Samtidigt är hela Falun-VM en stor framgång så här långt. Publiken trängs på läktarna och det råder feststämning i staden. Det tjänar idrotten, Falun och inte minst näringslivet på, men också Sverige som turistland.

På torsdagen var idrottsminister Gabriel Wikström och närings- och innovationsminister Mikael Damberg med på ett möte i Falun med idrottens och besöksnäringens samordningsgrupp kring internationella evenemang. Det visar att regeringen tar de goda effekterna av stora mästerskap på allvar.

– Vi är seriösa i vår ansats att engagera oss i frågan om internationella evenemang. Det är ett prioriterat arbete som kräver långsiktighet och vi har en gemensam uppgift med idrotten och besöksnäringen att göra ett bra arbete. Detta är något som kan gynna hela samhället, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

– Det här är precis det vi vill, att politikerna ska vara med i en dialog om hur vi bäst skapar bra förutsättningar för idrottsevenemang i Sverige. Det är viktigt att idrotten, besöksnäringen och regeringen samverkar och nu känns det som att vi har börjat dialogen på riktigt, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Konkurrensen är stor om de internationella idrottsevenemangen. Då är det en fördel att ha staten i ryggen så att svenskarna kan få uppleva stora idrottshändelser i sin egen stad även i framtiden.

– Det jobb som besöksnäringen och idrotten har gjort med att samordna sig och ta fram en strategi är väldigt värdefullt. Genom att regeringen kan vara en partner i arbetet kan vi spela en roll för att få fler internationella evenemang. Det är ett viktigt område kopplat till vår exportstrategi och bidrar till fler jobb, säger närings- och innovationsminister, Mikael Damberg.

Inför VM-tävlingarna bjöd RF:s Centrum för idrottsevenemang dessutom in specialidrottsförbund att vara med bakom kulisserna. 21 förbund nappade och fick två intensiva utbildningsdagar serverade. De fick chansen att se hur det går till att arrangera ett mästerskap i toppklass. Något som säkert kan inspirera till flera fina idrottsevenemang framöver.

Läs mer om Centrum för idrottsevenemang

Vill du veta mer kontakta
Leif Johansson, ansvarig Centrum för idrottsevenemang
08- 699 62 26

För kommentarer kontakta
Karin Mattsson Weijber, ordförande Riksidrottsförbundet
070- 600 37 22.

Skribent: Tor Widerberg
Epost: This is a mailto link

Det här är samordningsgruppen

Idrottens och besöksnäringens samordningsgrupp för internationella evenemang startades 2013 som ett resultat av den internationella strategin för idrottsevenemang. I samordningsgruppen deltar representanter från besöksnäringen (Visita/Svensk turism och Visit Sweden), destinationer (Göteborg och Jämtland/Härjedalen), specialidrottsförbund (fotboll och skidor) samt Riksidrottsförbundet.

Gruppen träffas två gånger om året för att samordna det operativa arbetet som pågår i de olika organisationerna, med målet att fördubbla hållbara idrottsevenemang till 2025.

Läs den nationella strategin för idrottsevenemang här.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss