Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Samarbete ska ta fler stora idrottsevenemang till Sverige

2015-10-27 10:57

I förra veckan samlades idrott, besöksnäring och företrädare för ett stort antal olika destinationer i Göteborg för att diskutera internationella idrottsevenemang. Förhoppningen är att samtalen ska bana väg för fler hållbara mästerskap på hemmaplan.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

Jakob Birgersson, Svenska Volleybollförbundet, hur tycker du de här dagarna var?

De har varit jättebra. Jag hade väldigt många bra möten förra året så det är nog viktigaste mötesplatsen för mig på hela året. Just för att det blir så konkret. Alla är samlade och man kan vara väldigt rak och tydlig och man får tillbaka samma. Så man vet var man står och vilka möjligheter som finns att jobba ihop med olika städer. Det är jättevärdefullt för oss.

Vad tycker du behöver göras för att vi ska få fler internationella idrottsevenemang till Sverige?

Politiker på hög nivå behöver få upp ögonen för vilka effekter arrangemangen faktiskt ger när man pratar ekonomi m.m. Känslan är att det kanske inte är förankrat på hög politisk nivå. Det är spännande områden och det verkar som att det börjar hända saker på regeringsnivå.

Malin Erlandsson, Helsingborg Convention & Event Bureau, fortsatte...

Vi behöver få mer evenemangsvana hos våra lokala föreningar. I Helsingborg har vi startat det arbetet med en evenemangsutbildning för våra lokala föreningar för att stärka dem själva och deras organisationer. Att de ska våga ta på sig värdskapet och någonstans måste man ju börja och oftast får man göra det i en stege, ett nationellt evenemang först sen nordiskt sen europeiskt….. och den stegen är väldigt rolig att få göra ihop med en förening. 

Anna Ohlin Ek, Destination Läckö-Kinnekulle, hur tycker du samverkan mellan Riksidrottsförbundet, Specialidrottsförbunden och destinationsbolagen fungerar idag?

Bättre och bättre tycker jag. Vi har bara de senaste åren haft ett helt annat samarbete, de två senaste åren så har vi närmat oss idrotten, vi har inte jobbat med idrottsevenemang ur destinationsperspektiv innan. Jag tror att vi håller på och hittar en form där. Vi har jobbat tillsammans med idrotten i en del nationella tävlingar de senaste åren, cykel SM, SM i segling och då har de lokala föreningarna vänt sig till oss och bett att få vår kunskap i evenemang i stort för att kunna skapa sin organisation kring de här evenemangen. Så de har mer kommit till oss och vi har insett att vi behöver närma oss åt andra hållet också. Så jätteintressanta dagar har det varit.

Hans Frisk, Borås Stad, vad tar du med dig härifrån?

Positiv anda, många städer vill ha större arrangemang och det är inga stridigheter heller som jag ser det mellan städer utan det är samverkan och man vill hjälpa till. De som har haft arrangemang berättar gärna hur det har varit. 

Robert Ericsson, Sportchef Svenska Styrkelyftförbundet, fortsatte...

Mycket! Att vi måste börja organisera oss i förbundet och faktiskt få till en tävlingsorganisationskommitté som inte bara inte handhar nationella tävlingar utan faktiskt också lägger fast ett sätt att arbeta för framtiden. Med olika destinationer där man jobbar tillsammans så att vi inte sitter hemma på kammaren och gör allting själv. De är proffs på olika bitar och vi är proffs på idrotten och tillsammans kan vi jobba väldigt bra.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss