Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Skolprogram om idrottskroppen kan få pris

2015-02-17 09:15

Hur ska en vältränad person se ut? Finns det skillnader när det gäller kön? Det är några av frågorna som ställs i skolprogrammet "Idrottens kroppsideal – synen på kroppen under 3 000 år" som nominerats till årets pedagogiska projekt.
  • Skapad: 17 FEB 2015 09:15
Jämställdhet

I Riksidrottsmuseets skolprogram "Idrottens kroppsideal – synen på kroppen under 3 000 år" får barn och ungdomar bland annat prata om idrottskroppen utifrån gamla och rådande normer. Nu nomineras programmet till föreningen FUISM:s pris för årets pedagogiska projekt. 

– Jättekul. Det är ett nationellt pris som tas fram av museerna själva. Det är angelägna frågor i dagens samhälle om hur man ska se ut och hur det kanske påverkar hur man väljer att idrotta, säger Gunilla Stillström, ansvarig för Riksidrottsmuseets pedagogiska verksamhet. 

Eiraskolan från Stockholms deltar i programmet med en klass från årskurs fem. 

– Vi kopplar det till läroplanen och vårt tema "Vem är jag?", som har att göra med kroppen och identitet. Att ge en historisk tillbakablick och att aktivera barnen lockade. Jag tror att tankarna växer genom det här. Det måste inte vara att man ser ut på ett visst sätt för att vara rätt eller för att hålla på med idrott, säger Ibbe Kabaca. 

Alice Rudles är en av eleverna i klassen. 

– Det som var mest intressant var när de pratade om att förr i tiden så var män större förebilder än kvinnor i idrott. Det tycker jag är konstigt, säger hon. 

Priset delas ut på museernas vårmöte som hålls i Sigtuna i april. 

Läs mer om Idrottens kroppsideal – synen på kroppen under 3 000 år

Läs mer om föreningen FUISM

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss