Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Strategi - Idrott hela livet

2015-05-29 18:42

Idrottsrörelsen har traditionellt bestått av två huvuddelar – en bred barn- och ungdomsidrott å ena sidan och en spetsig elitidrott å den andra. Men när riksidrottsmötet idag beslutade om grunderna i en framtidsstrategi stod idrott hela livet, för alla oavsett ambitionsnivå, i centrum.
  • Skapad: 29 MAJ 2015 18:42

Vi rör oss lika mycket, eller till och med mer, jämfört med tidigare. Men allt fler gör det utanför den traditionella föreningsidrotten, på egen hand eller i olika privata alternativ. Det gäller i hög grad äldre ungdomar och vuxna, men i ökande grad också barn.

Det är bakgrunden till att idrottsrörelsen under de senaste åren har fört en intensiv diskussion om hur den ska kunna utveckla både verksamhet och organisation så för att bättre kunna möta människors behov och önskemål idag och imorgon. På riksidrottsmötet idag togs ett antal huvudpunkter i vad som på stämman om två år ska bli en tydlig strategi.

– ­Undersökningar visar att många gärna skulle idrotta i föreningar i stället för utanför dem, bara föreningarna erbjöd en verksamhet som passade. Mycket handlar om ökad flexibilitet och mindre krav för de som inte är intresserade av att göra idrottslig karriär, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Men det finns samtidigt en stor enighet kring den värdegrund svensk idrott tidigare beslutat om och den ideella föreningen som bas för verksamheten. Det är också något som nu kommer att skrivas in i idrottsrörelsens gemensamma verksamhetsidé: Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

– Samtidigt måste vi fortsätta diskussionen om medlemskapets innehåll, idrottsrörelsens särart och hur vi kan samverka med andra aktörer. Vi måste vitalisera föreningslivet så att det ger ett mervärde även för dem som inte älskar årsmöten, säger Karin Mattsson Weijber.

Karin Mattsson Weijber betonar att strategiarbetet bara har börjat och nu måste föras ut till förbund och föreningar.

– ­Förbunden behöver bryta ner målen och göra dem relevanta för sin verksamhet. Och i nästa steg måste föreningarna se vad det betyder i deras vardag. För det är till slut ändå i de lokala föreningarna människor möter den levande idrotten.

 

Strategi idrott hela livet

Följ Riksidrottsmötet live

Handlingar Riksidrottsmötet 2015

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss