Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Svensk idrott ska stå upp för våra värderingar

2015-12-09 09:37

- Innan beslut om var internationella evenemang ska placeras måste svensk idrott vara tydliga, hålla fast vid våra värderingar och stå upp för dem. Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande, inledningstalade under onsdag 9 december vid Svenska Spels heldag om mänskliga rättigheter.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:30

När Björn Eriksson inledde Svenska Spels heldagsutbildning om mänskliga rättigheter poängterade han vikten av att idrotten har ett tydligt förhållningssätt och att mycket hänt sedan svensk idrotts internationella riktlinjer antogs 2009.

Svensk idrott har antagit en ny värdegrund, det finns tendenser att lägga internationella evenemang i demokratiskt tveksamma länder, länder har en önskan att skapa politiska skyltfönster med hjälp av dessa evenemang - vilket i sin tur gör att de också är beredda att betala allt mer för att få dem. Dessutom har vi senaste tidens avslöjanden inom FIFA och IAAF.

Nya internationella riktlinjer antogs på Riksidrottsmötet i våras med ambitionen att de ska vara tydligare och enklare att följa. Efter höstens avslöjanden om korruption och mutor inom FIFA och IAAF har ett arbete startats för att se över riktlinjerna och göra ytterligare tillägg.

- Idrotten har en förbrödrande effekt som internationell möteplats, men dessa krafter kan missbrukas och det behöver vi vara observanta på. Innan beslut tas måste svensk idrott i internationella precis som i nationella sammanhang agera efter våra värderingar och stå upp för dem, säger Björn Eriksson.

 

Som avslutning påtalade Björn Eriksson vikten av att sopa mattan framför egen dörr. Men han underströk också att svensk idrott inte ska användas som bräckjärn där andra aktörer inte ser till sitt eget ansvar och inte gör samma hemläxa som idrotten.

Intervju i DN sporten idag kan du läsa här

Information om internationellt arbete och svensk idrotts riktlinjer hittar du här


För mer information kontakta
Björn Eriksson
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss