Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Tre månader blev tre år som generalsekreterare

2016-01-27 23:47

I ett ljust och modernt rum i det nya Idrottens hus berättar Birgitta Ljung om tiden som generalsekreterare för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Flytten till Skanstull av Idrottens hus tillsammans med trettio specialidrottsförbund är bara en av flera stora förändringar som Birgitta haft ett ansvar att genomföra. Den 1 februari har tre år passerat och Birgitta Ljung kliver åt sidan till förmån för sin efterträdare Stefan Bergh.
  • Skapad: 27 JAN 2016 23:47

Birgitta Ljung är lite eftertänksam, svarar och berättar men väljer orden noga när vi samtalar. Till en början var GS-jobbet tänkt som ett kortsiktigt inhopp. Med rutin från Bosökommittén från 1999, ledamot i Riksidrottsstyrelsen 2001 och vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen från 2005 fick hon inför julhelgen 2012 förfrågan om att gå in som tillförordnad GS fram till riksidrottsmötet i maj 2013.

–  Jag arbetade då som konsult och att ta sig an uppdrag under kortare tid var inget ovant för mig. Innan jag blev tillfrågad hade jag inte ens tänkt tanken men tyckte nog själv att jag var en bra kortsiktig lösning när jag väl fick frågan. Min syn till en början var att det handlade om att ta över och styra skutan fram till stämman. Jag kände styrelsens förtroende och hade bra inblick i stora delar av verksamheten. Någon längre betänketid behövdes inte, säger Birgitta Ljung med ett leende.

Några månader blev tre år. Framme vid RIM 2013 fick Birgitta Ljung frågan om hon kunde tänka sig att fortsätta som ordinarie generalsekreterare. Att uppdraget även fortsatt skulle vara under begränsad tid var i fokus för båda parter, men hur lång tid det faktiskt skulle innebära var inget som togs definitivt beslut om.

–  Arbetet var roligt och inspirerande och det fungerade bra både i dialog med medlemmar, personal och med styrelsen och inte minst i nära samarbete med ordförande Karin Mattsson Weijber. Att sedan det tydliga uppdraget var att klara av att både utveckla verksamheten och samtidigt effektivisera organisationen kändes som en stor och tuff utmaning. Vi skulle dra ner på kostnaderna, ta fram en tydlig framåtriktad strategiplan och samtidigt se till att få ökat statligt stöd..

När Karin Mattsson Weijber bestämde sig för att kliva av som ordförande i samband med riksidrottsmötet i maj 2015 lovade Birgitta Ljung att vara kvar som GS under samma period och även tills en ny styrelse haft möjlighet att rekrytera en ersättare.

–  I dag kan jag se tillbaka och tycka att vi gemensamt, styrelsen, ledning och personal, lyckats bra med de tuffa uppdrag vi hade. Riksidrottsstämman 2015 var helt enig i beslutet om idrottens strategi mot 2025 som vi gemensamt arbetat fram, vi har fått en stor del av den ökning av det statliga stödet som vi arbetat för och vi har klarat det med nedskärningar i organisationen.

Efter att ny ordförande Björn Eriksson och till stora delar ny styrelse som valdes i maj och som nu har hunnit bli varma i kläderna och med ny beslutad strategi, tycker Birgitta att tillfället att lämna över stafettpinnen har kommit. Med energi och engagemang förklarar hon att det nu är bäddat för att köra i full fart mot 2017.

–  I och med personunion mellan styrelserna i RF och SISU Idrottsutbildarna ser jag stora möjligheter att verkligen få kraft och tydlighet och utveckla idrotten så vi alla går åt samma håll inom ramarna för vår strategi. Att öka samverkan mellan RF och SISU, mellan olika avdelningar, mellan riks och distrikt samt riks och specialidrottsförbund har varit viktigt. Där tycker jag det hänt och händer mycket. Idag hjälps vi åt över gränserna för att hitta bästa lösningarna även om vi fortfarande finns förbättringsområden.

En generalsekreterare rör sig mellan ledningsfrågor på kontoret, besök och möten under idrottsevenemang, träffar med idrottsminister och politiker, samlande dialoger med distriktsidrottschefer och de 71 förbundens generalsekreterare. Det kräver stort engagemang och mycket tid. Att bidra till ett starkt engagemang som sedan förhoppningsvis sipprar ut i den egna organisationen har varit en målsättning.

–  Att ha fått förmånen att jobba här har varit fantastiskt. Det är en grymt häftig organisation där alla medarbetare har ett engagemang för det vi arbetar för - som är större än själva organisationen. Vi arbetar som ett lag tillsammans med våra förtroendevalda i styrelse och råd och tror verkligen på idrottens goda kraft. Vi vill att alla ska få en möjlighet att ta del av den kraften. Det är stort tycker jag. Dessutom finns en avspänd stämning och en stor glädje, som jag tror är en förutsättning för att verkligen behålla engagemanget.

Birgitta Ljung berättar att hon har lärt sig nya saker varje dag. Både när det gäller ytterligare fördjupningar i alla sakfrågor men också om sig själv. Mycket handlar om alla de oerhört många möten med människor som jobbet innebär.

–  Vår organisation innehåller så oerhört många kompetenta personer och det ger en fantastisk miljö. Jag tror mycket på vikten av förebilder och hade själv tidigare i yrkeslivet förmånen att ha ett par starka kvinnliga chefer. Det tror jag har påverkat mitt eget ledarskap. Jag hoppas i min tur att jag kan ha inspirerat andra unga kvinnor att tänka; kan Birgitta så kan jag. Det är först när vi kliver fram och inte nöjer oss med position två eller tre som vi  verkligen kan påverka också för ökad jämställdhet, säger hon och fortsätter:

–  När jag ser andra växa, när medarbetare kliver fram, tuffar till sig och kanske sätter ner foten eller tar för sig, känner jag verklig glädje och blir lite extra stolt.

På den klassiska idrottsfrågan hur det känns svarar hon: Jo det känns jättebra och helt rätt timing att lämna över till Stefan Bergh, även om det naturligtvis känns lite vemodigt också.


Så vad väntar nu? Många golfrundor och pensionering? Säkert en hel del golf men definitivt inte pensionering. Birgitta kommer att njuta av lite ledighet men sedan fortsätta arbeta med olika uppdrag. Ett internationellt uppdrag som ordförande i det Europeiska Golfförbundet är aktuellt från 2017. Idrottsengagemanget är inget som försvinner. Istället för att ständigt behöva vara nåbar och lägga ner långt över 40 timmar i veckan ser Birgitta fram emot att få lite mer frihet att styra sin tid.  Erfarenheterna från Riksidrottsförbundet och SISU tar hon med sig i framtida uppdrag.

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss