Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

1000 ryska idrottare inblandade i doping

2016-12-09 15:04

Idag kom uppgifter om att 1 000 ryska idrottare inom 30 olika sporter är inblandade i den systematiska dopningshärvan. Bland annat har urinprov bytts ut under Sotji-OS och flera av de ryska medaljörerna hade manipulerade tester.
  • Skapad: 09 DEC 2016 15:04

- För att citera Magnus Uggla, jag mår illa. Dessvärre verkar rapporten gå i linje och förstärka den mörka bilden från uppgifterna som lämnades över i somras, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Richard McLaren bekräftar det han kom fram till i den första delen av utredningen som lades fram i somras. Han säger att det finns en institutionaliserad konspiration som inte berodde på att individer dopade sig utan var organiserat av staten.

Richard McLaren menar också att de bevis som finns är påtagliga, fysiska och inte bara vittnesmål. Bland annat ska de ha hittat åtminstone 500 positiva prover där man via DNA-test kan visa att de positiva provsvaren ändrats till negativa provsvar.Richard McLaren hävdar att man kände till det här ända upp på regeringsnivå och att det är en välorganiserad statlig dopningsindustri.

- Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att WADA:s oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet, säger Björn Eriksson och fortsätter: 

- För idrottens trovärdighet framöver krävs att det idoga arbetet med att analysera dopingprover fortsätter, även om det är 3000 prover måste detta fortsätta och även gå längre tillbaka i tiden. De som fuskat ska få medaljerna bortryckta. Ärenden där man medvetet har fuskat och manipulerat med prover ska upp i domstol och Ryssland ska inte få delta internationellt innan de fått ordning på de här problemen. 

dn.se intervju med Tommy Forsgren

SR Studio 1 intervju med Björn Eriksson 


För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Tommy Forsgren
Handläggning dopingförseelser, Antidoping Riksidrottsförbundet
070-527 40 07

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss