Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrotten lyfts fram i budgetpropositionen

2016-09-20 09:02

Idrotten får 52,5 miljoner i ökat stöd i regeringens budget. En generell uppräkning, stöd för arbetsmarknadsinsatser och särskilda medel för intensifierat arbete i segregerade områden.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2016 11:20

– Det är glädjande att regeringen ser idrottens betydelse i de utmaningar samhället står inför. Jag tycker att vi i rena pengar har fått ett annat gehör än tidigare för att idrottsrörelsen är en positiv kraft för Sverige, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, presenterade i dag regeringens satsningar på idrotten som en del av regeringens budget för 2017.

I satsningens tre delar; en generell uppräkning på 11 miljoner kronor, 7,5 miljoner i stöd för arbetsmarknadsinsatser och 14 miljoner för intensifierat arbete i segregerade områden, som presenterades igår. Känt sedan tidigare är även de 20 miljoner kronor till idrottsrörelsen i höständringsbudgeten för 2016 för arbetet med etablering för asylsökande och nyanlända.

– Jag välkomnar den tydliga ändringen i synen på stödet till idrotten. Efter många år av stillastående stöd har vi nu två år på rad fått en ökning av det generella stödet. Den långsiktiga idrottspolitiken bygger på ett stort förtroende mellan staten och idrotten – staten litar på att vi är bäst skickade att omsätta pengar i verksamhet som ger mångfalt tillbaka till samhället, säger Björn Eriksson. 

De 7,5 miljoner kronor som idrottsrörelsen får kopplat till arbetsmarknadsinsatser ingår i ett större paket som regeringen föreslår. Ambitionen med de 7,5 miljonerna är att genom idrotten skapa en möjlighet till etablering på arbetsmarknaden samtidigt som idrotten får ett välbehövligt tillskott för att lösa administrativa och praktiska arbetsuppgifter som vanligen utförs av ideella krafter. Denna satsning görs som ett första test under 2017.

Igår berättade Gabriel Wikström att idrotten tilldelas 14 miljoner kronor för intensifierat arbete i segregerade områden för 2017. Det är en del av det långsiktiga reformprogram för minskad segregation som regeringen presenterade under Almedalsveckan i somras och som regeringen vill ska pågå till 2025.

– Det är utsatta områden där idrottsföreningar på många platser har verksamhet och våra idrottsdistrikt redan gör stora insatser. Ett ökat stöd både underlättar och gör det möjligt att vidareutveckla det arbetet. Det kommer att gå hand i hand men den storstadssatsning vi själva startar nu i höst. Jag välkomnar att regeringen inser vikten av nära och långsiktig samverkan mellan det offentliga, idrottsrörelsen och övrigt föreningsliv som en nyckel till att kunna bryta segregationen, säger Björn Eriksson. 

Sammanlagt får Riksidrottsförbundet en ökning av anslaget med 52,5 miljoner kronor i budgeten för 2017.

– Vi är nöjda med det positiva besked vi fått i dag. Idrottsrörelsen är inne i ett omfattande strategiskt förändringsarbete och vi kommer att behöva ytterligare resurser i framtiden. Stödet kan komma att inkludera andra finansieringskällor än det klassiska idrottsstödet. Exempelvis stöd för att sänka trösklarna för aktiva inom parasport, för att utveckla arbetet för idrott hela livet och fler idrottsanläggningar, säger Björn Eriksson.

Folkbildningen totalt får en höjning av stödet med 43,5 miljoner kronor. Hur ökningen fördelas mellan studieförbunden är inte klart i dagsläget och därmed vet vi inte hur stödet för SISU Idrottsutbildarna utvecklas 2017. Utöver det ordinarie stödet till folkbildningen fortsätter regeringen sina särskilda insatser med 175 miljoner för att stärka kunskaper i svenska och främja deltagande i samhällslivet för asylsökande och nyanlända. Hur dessa medel fördelas mellan studieförbunden är inte specificerat, men SISU Idrottsutbildarna har aviserat att det vill medverka i satsningen.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

 

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
Fax: 086996200
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss