Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Åtgärder för att minska brott vid matcher

2016-11-21 09:48

Igår utspelades mycket tråkiga scener när Helsingborgs IF förlorade mot Halmstads BK i kvalmatchen till herrallsvenskan i fotboll. Idrotten och klubbarna har ett stort ansvar att stävja problemen. Vi kan och ska göra mer, men vi behöver hjälp från stat och polis.
  • Uppdaterad: 2016-11-21 10:44

Ett tiotal maskerad män togs sig in på planen och försökte slita av matchtröjan av en helsingborgsspelare efter matchslut i kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstad BK. Oroligheterna fortsatte sedan utanför arenan och på stan.

Även om säkerheten på arenorna har blivit bättre de senaste åren har användandet av olaglig pyroteknik och kraftiga smällare orsakat flera skador på publik, publikvärdar, ordningsvakter och poliser. Många föreningar och förbund har god samverkan med framförallt Polismyndigheten vilket är avgörande för att nå framgång. Men det saknas fortfarande verktyg för att göra de gemensamma insatserna än mer effektiva.

Idrotten och klubbarna har ett stort ansvar att stävja problemen. Vi kan och ska göra mer, men vi behöver hjälp från stat och polis. Det är mycket bra att maskeringsförbud är på väg att införas. Det finns dock fler åtgärder som behövs:

  • En särskild insats från Polismyndigheten mot huvudpersonerna som organiserar de ordningsstörningar på och utanför arenan. De är ofta multikriminella personer som kan åtalas även för andra brott.
  • Tillträdesförbudet utvidgas från att gälla på arenan till att även gälla en zon runt arenan, samt att elektronisk fotboja används för att upprätthålla tillträdesförbud.
  • Tillgången till det nationella registret över personer som tilldelats tillträdesförbud utvecklas och förenklas.

Gomorron Sverige, SVT, med inrikesminister Anders Ygeman (s) och Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna kan du titta på här

För mer information kontakta

Björn Eriksson
ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss