Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ett enda fall där ett barn far illa är ett för mycket

2017-05-05 14:15

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna skriver på SVT Opinion om förslag på krafttag för att idrotten ännu mer ska kunna erbjuda alla – och framför allt våra barn en trygg miljö: en etisk kod för svensk idrott, se över förutsättningarna att inrätta en visselblåsarfunktion samt inrätta en idrottens ombudsman.
  • Uppdaterad: 2017-05-05 14:45

Det vänder sig i magen och hjärtat fylls av empati och ilska varje gång jag läser om eller pratar med någon som har utsatts. Jag förstår att många tycker det är jobbigt att lyfta, synliggöra och diskutera problemet med sexuella övergrepp, ofredanden och trakasserier.

Men vi måste med alla medel försöka bryta detta tabu för att få upp frågan på dagordningen, inte minst eftersom förövare kan välja idrotten som tacksam måltavla eftersom vi engagerar så många barn.

Och jag håller med Linnéa Claesson, som på SVT Opinion säger att hon vill se mer engagemang mot sexövergrepp inom idrotten. 

Alla vi vuxna måste ta ansvar för att säkra tryggheten för våra barn och våga agera när misstankar uppstår. Idrotten gör inte tillräckligt.

Ett enda fall där ett barn far illa är ett för mycket.

Så börjar Björn Erikssons text som i dag publicerats på SVT Opinion och fortsätter med att berätta om de förstärkta insatser som föreslås till idrottsrörelsens årsmöte, Riksidrottsmötet, i Karlstad den 19-21 maj. 

Här kan du läsa hela Björn Erikssons text på SVT Opinion
Björn Eriksson på SVT Opinion

Här hittar du handbollsspelaren Linnea Claesons inlägg om att mer engagemang mot sexövergrepp inom idrotten 
Linnea Claeson på SVT Opinion

Hur ska barn- och ungdomsidrott organiseras och bedrivas? Här hittar du anvisningar. 

Läs mer om Trygg idrott

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss