Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Fullt ös på Idrottens dag

2016-07-06 15:57

På ett unikt sätt lyckas Svensk idrott både visa sin bredd och samtidigt ta den politiska diskussionen i Almedalen. Under Idrottens dag erbjuds prova på aktiviteter för alla, vilket kombineras med viktiga debatter.
  • Uppdaterad: 2016-07-06 17:23

Trots en hel del regnskurar har hundratals barn och vuxna hittat till Idrottens dag i Almedalen för att ta chansen och prova idrotter. Kanske till och med hitta den idrott och aktivitet som sedan kan bli till ett intresse. 16 olika idrotter har gått att testa och Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, provade med glädje och nyfikenhet idrotten cricket.

Från morgon till sen eftermiddag har också seminarier avlöst varandra. Vikten av rörelse i skolan och i alla åldrar diskuterades med folkhälso- och idrottsministern Gabriel Wikström med flera. Dessutom gick debatten igång ordentligt när Stockholmsidrotten tillsammans med Gymnastikförbundet Öst och ansvariga politiker i Stockholm debatterade hallbristen och vikten av att både bygga i kapp och i takt.

Tillgänglighet är även en fråga för Parasport och i debatt på morgonen handlade det om ansvaret för att göra idrotten tillgänglig för alla, både när det gäller anläggningar och möjligheterna att idrotta, kostnader, avstånd, ökad kunskap och utrustning.

Anders Wahlström, ansvarig för barn - och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet, berättade tillsammans med Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, om den förändring som pågår i många förbund för att få en bättre barnidrott.

Dagens diskussioner avslutades med att Bo Ronsten, chef Gotlands distriktsidrottsförbund tillsammans med Djanet Beraki och Maslah Omar, Skolidrottsförbundet, berättade om hur idrotten skapat möjligheter att träna kroppen men också språket, förståelse för det svenska samhället och att inflyttade bygger ett lokalt socialt nätverk, samtidigt som de har roligt.

 

 

Här kan du läsa på aftonbladet.se om seminariet om barn- och ungdomsidrott

Lyssna på hur Blekingeidrotten ger unga ledarskapserfarenhet under sommaren SR P4 Blekinge

Här kan du läsa om idrottens betydelse i glesbygden

Vill du höra mer om vad som togs upp under Idrottens dag och många samtal och möten i Almedalen under veckan kan du lyssna på podradio, Idrott och politik. Under torsdag 7 juli diskuterar Tina Sahlén och Mattias Hjelmberg med veckans gäst Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Skribent: Anna Setzman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 08-699 60 00
Fax: 08-699 62 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss